Ölümsüzlük meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor 'Kireçli toprakta kendiliğinden yetişiyor' 'Günde bir tane yemek bile yetiyor'

Ölümsüzlük meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor 'Kireçli toprakta kendiliğinden yetişiyor' 'Günde bir tane yemek bile yetiyor'
Öyle bir meyve ki Türkiye'de ölümsüzlük meyvesi Çin'de ise hayat şurubu olarak biliniyor. Sadece günde bir tane yemek yetiyor.

Kireçli topraklarda kendiliğinden yetişen meyve tam anlamıyla şifa dağıtıyor. Faydaları saymakla bitmiyor.

TÜRKİYE'DE ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİ OLARAK BİLİNİYOR

Birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen hünnap meyvesi Türkiye'de 'ölümsüzlük meyvesi' Çin'de ise 'hayat şurubu' olarak biliniyor.

HÜNNAP NEREDE YETİŞİR?

Hünnap Türkiye'nin özellikle Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Elbistan, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman gibi illerde doğal olarak yetişir. Ayrıca son yıllarda bazı çiftçiler tarafından Mersin, Antalya, İzmir gibi diğer bölgelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

hunnap.jpg

KİREÇLİ TOPRAKLARDA YETİŞİYOR

Hünnap kurak ve sıcak iklimleri seven bir bitki türüdür. Genellikle kireçli topraklarda yetişir ve yağışlı mevsimlerde sulanması gereklidir. Ağaç veya çalı formunda yetişebilen Hünnap kışın yapraklarını döker ve ilkbahar aylarında yeni yapraklarını açar. Meyve verme dönemi ise genellikle Temmuz ve Ağustos ayları arasındadır. Meyveleri sarımsı yeşil renkte ve oval şekildedir. İçinde küçük siyah tohumlar ve tatlı-tuzlu bir tadı vardır.

gdfgdfa.jpg

HÜNNAP NASIL YETİŞTİRİLİR?

Hünnap bitkisi oldukça dayanıklı ve kolay yetişen bir bitkidir. Hünnap bitkisi güneşli veya yarı gölgeli bölgelerde yetiştirilebilir. Ancak toprağın iyi drene edilmesi önemlidir. Ayrıca Hünnap bitkisi soğuk havalara dayanıklıdır ancak donma sıcaklıklarına maruz kalmamalıdır. Hünnap bitkisi kuraklığa dayanıklıdır ancak aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Sulama işlemi toprağın nemli kalması ama çamurlanmaması için özenle yapılmalıdır.

Hünnap bitkisi nötr veya hafif alkali topraklarda yetişir. Toprak pH'sı 6,5 ile 8 arasında olmalıdır. Hünnap bitkisi bahar veya sonbahar mevsimlerinde tohumlarını ekmek için en uygun zamanlardır. Tohumlar yaklaşık 2,5 cm derinliğe gömülmeli ve aralarında 30 cm boşluk bırakılmalıdır.

yoldan-gecen-hunnap-tuccari-hayatini-degistirdi-6.jpg

HÜNNAP NELERE İYİ GELİR?

Günde sadece bir tane yemek bile vücuda şifa depolayan Hünnap meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Hünnap sağlık açısından pek çok faydası olan bir bitkidir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve lif bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Hünnap faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hünnap yüksek C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Hünnap lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.
  • Mide ve bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok ederek sindirim sistemi sağlığını korur.
  • Hünnap inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
  • Romatizma, artrit ve diğer iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
  • Hünnap kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan doğal bir bileşik olan inülin içerir.
  • Hünnap yaprakları cilt sağlığına faydalı olan antioksidan bileşikler içerir.
  • Ciltteki serbest radikallerle savaşarak cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olur.
  • Hünnap kanser riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan bileşikler içerir.
  • Ayrıca sindirim sistemi sağlığını koruyarak kolon kanseri riskini azaltabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum