O paralar faiziyle birlikte iade edilecek! Başvurmak yetiyor

O paralar faiziyle birlikte iade edilecek! Başvurmak yetiyor
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Başvuru yapana o paralar geri iade edilecek.

TÜKONFED Başkan Yardımcısı İbrahim Güllü, son zamanlarda bazı işletmelerde tüketicilerin milliyetlerine göre farklı fiyat uygulamalarına maruz kaldıklarını duyduklarını belirterek bu duruma karşı uyarıda bulundu. Güllü, bu tür ayrımcı uygulamaların kabul edilemez olduğunu ve tüketicilerin haklarını savunmaları gerektiğini vurguladı.

Picture background

İbrahim Güllü, turizm şirketlerinin farklı ülkeler ve bölgeler için sunmuş oldukları çeşitli seyahat paketlerine ve fiyatlandırmalarına odaklandı. Güllü, bazı tur operatörlerinin ve destinasyonların değişken fiyat politikaları uyguladığına dair bir izlenim olduğunu belirtirken, eşit ve adil bir fiyatlandırma sisteminin benimsenmesi gerektiğini ve standart fiyatların duyurulması gerektiğini vurguladı.

Picture background

İbrahim Güllü, tatil sektörünün adil fiyat politikalarını uygulamasının gerekliliğine işaret ederek etti. Güllü, vatandaşla ve yabancı konukla için makul fiyat seçeneklerinin mevcut olması gerektiğini söyledi. Ancak ‘milliyet ayrımı’ bahanesiyle uygulanan farklı fiyatlamalar, insan haklarına ve eşitlik prensibine ters düştüğünü de sözlerine ekledi.

BAŞVURU YAPANA PARA İADESİ YAPILACAK

Güllü sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu uygulamalar, Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmamaktadır. Ayrımcı fiyatlandırmaya tabi tutulan tüketiciler, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurarak, fazladan ödedikleri miktarın faiziyle geri alınmasını talep edebilirler." dedi.

Ergün Kılıç, Tüketici Hakları Derneği Başkanı olarak, “Otellerin ‘milliyet ayrımı’ gerekçesiyle ekstra ücret istemeleri kanunlara aykırıdır ve tüketicilerin eşit hizmet alma hakkını ihlal eder, bu da ayrımcılığa yol açar” şeklinde konuştu.

TURİZM SEKTÖRÜNDE EŞİT FİYATLANDIRMA POLİTİKASI

Ergün Kılıç, turizm sektöründe belgelendirilmiş oteller için belirlenen fiyat tarifelerinin, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine Dair Yönetmelik ile düzenlendiğini ve bu düzenleme çerçevesinde milliyet temelli ayrımcı fiyatlandırmanın yasak olduğunu ifade etti.

Picture background

Kılıç, tüketiciye sunulması gereken ön bilgilendirme broşürlerinin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış turizm belgesine sahip işletmelerin fiyatlarının altını çizdi.

Otellerin belirlenen fiyatların üzerine çıkamayacaklarını, ancak pazarlama koşullarına bağlı olarak daha düşük fiyatlar belirleyebileceklerini vurguladı. Uygulamada ortaya çıkan sorunlarda, tüketicilerin Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak işletmelere idari cezalar uygulanmasını talep edebileceklerini belirtti.

Picture background

Ayrıca, konaklama tesislerinin, odaların ve yatakların fiyatlarını açıkça belirtmeleri ve bu ücretlerin Merkez Bankası'nın döviz alım kurlarına göre hesaplanması gerektiğine dikkat çekti.

Kılıç, tüketicilerin maruz kaldıkları haksız uygulamalara karşı haklarını nasıl savunacakları konusunda bilgilendirilmelerinin önemine vurgu yaptı ve derneğin bu konuda üyelere rehberlik ve eğitim sağladığını ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.