O paralar artık geçersiz sayılacak 'Milyonları ilgilendiren flaş karar'

O paralar artık geçersiz sayılacak 'Milyonları ilgilendiren flaş karar'
Türkiye’nin her geçen gün artan enflasyonu nedeniyle darphanelerde maliyet arttı. O paralarla ilgili milyonlarca vatandaşı ilgilendiren flaş bir karar alındı.

Türkiye’de enflasyon her geçen gün karşımıza artmış bir şekilde çıkıyor. Bu nedenle de paraların değeri düşerken, maliyetleri artıyor.

ARTIK O PARALARIN BİR DEĞERİ KALMADI

1 TL’lik madeni paraların basımının maliyeti 3 lira 50 kuruşa yükseldi. Yükselen bu maliyeti düşürmek için darphaneler, 1 lira madeni paraların gramajını düşürdü.

Darphanelerin yapmış olduğu bu hamleyle 1 TL’lerin ağırlığı düşmüş olup, makineler tarafından tanınmaz hale geldi.

İlk piyasaya sürüldüğünde çok fazla değer ve iş gören 1 TL, 50 kuruş ve 25 kuruş şuanda yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle neredeyse tamamen değersiz hale geldi.

yüksek enflasyon nedeniyle alışverişlerde kullanılamayacak hale gelen 1 TL, 50 kuruş ve 25 kuruş olan madeni paraların maliyeti kendisinden daha yüksek.

turkish-notes-and-coins.jpg

Birçok hurdacı, bu değersizleşen paraları satın alarak eritmekte ve elde edilen metallerle daha büyük paralar kazanıyor. Bu durum, ekonomik değişimlerin madeni para kullanımını ciddi şekilde etkilediğini gözler önüne seriyor.

Son olarak 1 TL’nin üretim maliyeti neredeyse 3 lira 50 kuruşa yükselirken Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni paraların üretim masraflarını azaltmak için bakır, çinko ve nikel oranlarında değişiklikler meydana geldiği ortaya çıktı.

madeni-paranin-seruveni-8204-dhaphoto1.jpg

ÜRETİM DE TASARRUF SAĞLADI

Bu yapılan değişiklikle birlikte üretimin %30’luk gibi büyük bir oranda tasarruf sağlandığı ortaya çıktı.

Yapılan bu değişiklik sonrasında vatandaşların elinde bulunan 1 TL’ler değersizleşmeye ve işe yaramaz hale geldi.

OTOMATLAR PARALARI TANIMIYOR

Binlerce vatandaş, otomatların yeni paraları tanımadığını ifade ederken, uzmanlar otomat makinelerindeki sensörlerin ağırlık prensibi üzerine çalıştığını ve bu nedenle parayı ayırt etmede zorlanmanın doğal olduğunu belirtiyor. Bu durumun yazılım değişikliği ile düzeltilebileceğini ekliyorlar.

ruyada-bozuk-para-gormek.jpg

31 Mart seçimleri öncesinde artan enflasyona rağmen, iktidarın siyasi açıdan zor duruma düşmemek adına yeni banknot basmayacağı ifade edilirken, ekonomistlere göre 31 Mart sonrasında mevcut ekonomi yönetimi yeni banknot ve madeni para basmak zorunda kalabilir.

500 TL ve 1000 TL'lik banknotların basılması beklenirken, madeni para cephesinde ise 5 TL ve 10 TL seçenekleri gündemde bulunuyor. Bu durum, ekonomik dinamiklere yönelik önemli bir değişimin habercisi olarak değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.