O kişiler artık yeni bir otomobil alamayacak 'Hayallerde kaldı

O kişiler artık yeni bir otomobil alamayacak  'Hayallerde kaldı
Enflasyondan etkilenen vatandaşın yeni bir otomobil alma hayalleri suya düştü. Konunun uzmanı otomotiv yazarı Emre Özpeynirci detaylarıyla anlattı.

İkinci el satış platformu 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür ile Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci otomotiv piyasası ve beklentiler hakkında konuştukları bir YouTube programında buluştu.

Durum değerlendirmesi yapan Ülgür ile Özpeynirci, eskiden araç almanın ya da araç almak için kredi bulmanın daha kolay olduğunu söyledi. Özpeynirci, konunun detaylarını anlattı ve araç alması hayal olan kesimden bahsetti.

“FİYATLAR ALDI BAŞINI GİTTİ”

Otomotiv piyasası, enflasyonun artmasıyla birlikte durgun sürece girdi. Pek çok kişi araç almak isteyip fiyatları görünce vazgeçiyor.

otodfgfgd-001.gif

Hem sıfır hem de ikinci el otomobil almak isteyen vatandaş, cebinde nakit olmadan hareket edemiyor. Kredi almanın zorlaştığı, alınsa bile ödemelerin aylık 100 bin TL’yi bulduğu dönemle ilgili çok çarpıcı açıklamalar Emre Özpeynirci’den geldi. Özpeynirci şu ifadeleri kullandı:

“Bugün otomobil fiyatları 1 milyondan başlıyor. 1 Milyonluk otomobile en fazla 300 bin lira kredi alabiliyorsunuz, o da 24 ay vadeli. 1 milyon 200 binin üzerine yüzde yirmisini kredi alabiliyorsunuz. Şimdi insanların elinde 900 bin lira ya da 1 milyon lira nakit para yoksa nasıl en ucuz otomobili alabilecek? En ucuz otomobil için bunu söylüyoruz, normal bir otomobil artık 2 milyon TL’den başlayan normal bir otomobil almak zaten hayal.”

Bu yılın 'takas yılı' olduğunu ifade eden Özpeynirci, takas edilebilecek bir araç yoksa otomobil almanın pek mümkün olmadığının net şekilde altını çizdi.

otomobill.jpg

İKİ YIL ÖNCESİNDEN KATBEKAT ARTTI

“Gençler için hayal, belki 40 yaş öncesi profesyoneller için hayal” diyen Özpeynirci, konuyla ilgili başka bir fikrini de dile getirdi. Özpeynirci, “katılıyor musunuz bilmiyorum ama…” diye başladığı sözleriyle 2022 yılı başında hane halkının gelirinin 50 bin lira altında olması halinde yeni bir otomobil alma şansının olmadığını söylediğini hatırlattı. Öne sürdüğü bu bilgiyi bu sene için arttırdığını söyleyen Özpeynirci, artık 150 bin TL’nin altında geliri olan ailelerin 1,5 milyon TL değerinde yeni bir otomobil almasının mümkün olmadığını ifade etti.

emreozpeynirci.jpg

Vatandaşın ne kadar geliri olsa da nakit parası olmadığı sürece kredi alamayacakları için araç alamayacaklarını, 1,5 milyonluk 24 ay vadeli kredi alsalar bile bu kredilerin ödemelerinin aylık 100 bin TL maliyeti olacağını söyledi.

Birikimi olmayanlar ya da takas yapılabilecek başka bir aracı olmayan vatandaşlar eskisi kadar kolay yeni otomobil alamayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.