O hisselere ceza yağdı '1 ay yasak getirildi'

O hisselere ceza yağdı '1 ay yasak getirildi'
Borsa İstanbul tarafından 6 hisse hakkında yasak veya tedbir kararı alındığı duyuruldu.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen yazılı bildirime göre 6 hisse hakkında yasak veya tedbir kararı alındı. Borsa İstanbul tarafından tarafından yasak ve tedbir kararlarına ilişkin yapılan bildirimde Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kervansaray Yatırım Holding (KERVN), Mepet Metro Petrol (MEPET), TGS Dış Ticaret (TGSAS), Datagate Bilgisayar (DGATE), İntema İnşaat ve Tesisat (INTEM) ve Smartiks Yazılım (SMART) hisseleri hakkında 28 Mart 2024 tarihine kadar yasak veya tedbir kararı alındı.

KAP’ gönderilen kararlarda şu ifadelere yer verildi;

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Datagate Bilgisayar (DGATE), İntema İnşaat ve Tesisat (INTEM) ve Smartiks Yazılım (SMART) payları 29/02/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/03/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

thumbs-b-c-85934d89f4c1258562aeb33bc0ae9cf8-4.jpg

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kervansaray Yatırım Holding (KERVN), Mepet Metro Petrol (MEPET) ve TGS Dış Ticaret (TGSAS) payları 29/02/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/03/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir.

EMİR PAKETİ NEDİR?

Emir paketi tedbiri, piyasalarda düzeni ve etkinliği artırmak amacıyla getirilen önlemleri içerir. Bu önlemler şunları kapsar:

1. Piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması: Piyasa emirleri, anlık olarak verilen ve mevcut en iyi fiyattan işlem yapılmasını sağlayan emirlerdir. Piyasadan limite emirler ise belirli bir fiyat seviyesinden alış veya satış yapılmasını amaçlayan emirlerdir. Bu tedbir, piyasa emirlerinin ve piyasadan limite emirlerin aşırı kullanımını engellemeyi amaçlar.

2. Emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması: Bu kural, işlem görmekte olan bir emrin iptal edilerek tekrar girilmesini veya emir miktarının azaltılmasını, fiyatın kötüleştirilmesini engeller. Bu sayede, manipülatif işlem pratiği önlenebilir.

3. Emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması: Emir toplama bilgi yayını, yatırımcıların piyasada belirli bir hissenin alım veya satımı yönünde yoğunlaştıklarını gösteren verilerin yayınlanmasıdır. Bu tedbir, piyasa manipülasyonunu önlemeyi amaçlar.

Bu tedbirler, önceden tanımlanan kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri gibi diğer tedbirlerin uygulanmasını etkilemez. Tedbirlerin uygulandığı süre boyunca bu tedbirler de geçerli olmaya devam eder.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.