Milyonlarca memur ve emekli için son rakam ortaya çıktı

Milyonlarca memur ve emekli için son rakam ortaya çıktı
Kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Üçüncü toplantı bugün yapılacak. Toplantıda kamu işveren tarafının bir teklif daha sunması bekleniyor. İşte masadaki rakamlar…

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlamıştı. Ön müzakerelerin ardından hükümetten ilk teklif pazartesi günü gelmişti.

Zam oranları hakkında bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay olarak yüzde 5 teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacak” demişti.

ENFLASYON TAHMİNİ VURGUSU

Hükümet yetkilileriyle memur sendikaları bugün tekrar bir araya gelecek. Bu toplantıda yeni bir teklif daha sunulması bekleniyor.

İlk teklifin Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin de altında kaldığına dikkat çeken Memur- Sen bu konuda revizyon talep etti. Sendikadan yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın bu yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58, 2024 yılı için ise yüzde 33 olarak revize ettiği hatırlatılarak, “Enflasyon farkını dikkate alan kamu işvereni, 2024 yılı için yüzde 33 ve 2025 yılı için yüzde 15 enflasyon tahminini göz ardı etmiş, beklenen enflasyon rakamları altında teklifte bulunmuştur” denildi.

UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA ‘HAKEM’ DEVREYE GİRECEK

Hükümetin nihai teklifi 22 Ağustos’ta belli olacak. Bu tarihte uzlaşma sağlanamazsa hakem kurulu devreye girecek.

Hakem kurulunun 31 Ağustos’a kadar vereceği karar nihai karar olacak. Memur maaşları ocak ayında belirlenirken öncelikle bu yılın temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı verilecek. Enflasyon farkının üzerine toplu sözleşmede belirlenen zam oranı uygulanacak. Memur maaşlarına temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmişti. Enflasyon farkında 8 bin 77 TL tutarındaki seyyanen zam dikkate alınmayacak. Yüzde 14’lük toplu sözleşme zammı verilmesi durumunda aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 22 bin liradan 31 bin 200 liraya yükselecek.

ÜÇER AYLIK ARTIŞ İSTİYOR

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur- Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti. Sendika ayrıca, seyyanen zammın memur emeklileri için de verilmesini istemişti.

"YENİ TEKLİF VAKİT KAYBETMEDEN BUGÜN DE SUNULABİLİR"

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Heyetinin zam teklifinin beklentilerinin çok uzağında olduğunu belirterek, yapılan teklifin ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini söyledi.

Beklentilerin altında kalan düşük zam teklifinin masanın motivasyonunu düşürdüğünü ifade eden Tonbul, şöyle konuştu:

"Toplu sözleşme görüşmelerinde müzakereler 22 Ağustos'ta sona erecek. Bu bakımdan önümüzde sayılı günler var. Kamu İşverenin yeni teklifini sunması gerekiyor ama hiç vakit kaybetmeden bugün de sunabilir. Sahip olduğumuz sınırlı süreyi çok verimli kullanmalıyız. Kamu İşvereni, müzakere takvimindeki son 6 günü göz önünde bulundurarak, beklentileri karşılayacak bir teklifle masaya gelmeli. Sözleşmenin mutabakatla imzalanmasının yolunu açmalı."

(Kaynak: Posta)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.