Milli Eğitim Bakanlığı'ndan özel okullara flaş karar 'Artık ücretsiz olacak

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan özel okullara flaş karar 'Artık ücretsiz olacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarla ilgili önemli bir uygulama değişikliğine gitme kararı aldı.

Resmi Gazete'de 16 Şubat tarihinde yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili bir dizi yeni düzenleme hayata geçirildi.

Bu düzenlemeler arasında özel okulların ücretsiz okutması gereken öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin merkezi olarak yapılmasına ilişkin önemli bir değişiklik bulunuyor. Hangi öğrencilerin ücretsiz okutulacağına dair detaylar ise Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alıyor.

ozel-okul-1978084.jpgKanun'un 13. maddesi çerçevesinde, özel okullardaki tüm öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler; şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar olarak belirtildi.

20210601-ilkokul-sinif-aa.jpgMilli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle özel okulların ücretsiz kontenjanlarından yararlanabilecek kanun kapsamına giren öğrencilerin, özel okula kayıt süreçlerinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, bu öğrenciler artık özel okullara devam etmek istediklerinde tercihlerine göre merkezi olarak yerleştirileceklerdir.

okul-xm6g-cover.jpgYerleştirme işlemleri, öğrencilerin tercihlerine göre yapılacak olup, öncelik sırasının belirlenmesi için "özel öğretim kurumlarında ücretsiz okuyacak öğrenci başvuruları değerlendirme formu" kullanılacaktır. Bu formda, öğrencilerin aile geliri, kardeş durumu, engellilik durumu ve spor/bilim alanlarında elde ettikleri başarılar gibi kriterler değerlendirilecektir. Eşitlik durumunda, puanı yüksek olan öğrencilere öncelik verilecek.

wpf7z2o7luwtvb21cwf5ka.webpMEB, başvuruların dijital ortamda alınması için gerekli hazırlıkları yapmaktadır. Başvurular için belirlenen takvime göre, müracaatlar valilikler tarafından değerlendirilerek, öğrencilerin puan durumu ve tercihleri dikkate alınarak okullara yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek.

ekran-goruntusu-2024-03-11-140610.png

Yeni yerleştirme işlemlerinin merkezi sistem üzerinden yapılması için çalışmaların gelecek eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Ülke genelindeki özel okulların binlerce ücretsiz kontenjanı için tercihlerin yaz döneminde alınması hedefleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.