Mevsimlerden balık…

Kasım-Aralık ayları balık çeşidinin en bol olduğu zamandır. Her ne kadar Marmara artık eskisi gibi balık türleri bakımından zengin değilse de yine de nefsimizi körletecek kadar balık bulunmakta.

Özellikle bu ayda lüfer ve palamut balık meraklılarının gözdesidir. Hamsi de kızartması, buğulaması, pilavlısı ile ağız tatlarımızın olmazsa olmazlarındandır. Hani bir zamanlar türküsü bile vardı “Hamsiyi koydum tavaya/başladı oynamaya” diye. İstavriti saymıyorum zira o dört mevsim vazgeçilmezdir. Şu sıralar torik de kendini göstermeye başladı. Toriğin özelliği meraklıları için lakerda olarak yapılması. Lakerda her ne kadar bazı yiyeceklerin yanında meze olarak anılsa da hücre yenilenmesini desteklediği ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinmekte. Ayrıca diş ve kemik yapısının daha güçlü olması, lakerdanın faydaları arasında sayılmakta. Yanına sağlıklı gıdalar eklendiği durumda, lakerda omega yağ asitlerini ve fosforu alacağınız faydalı bir besin olmaktadır.

Balığın; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin olduğu bilinmekte. Kış sofralarının da en gözde besinlerinden olan balıklar, doğru zamanda tüketildiğinde daha sağlıklı oluyor. Kasım ayında hangi balıklar yenir diye soracak olursanız:

Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir

Balık hakkında bu kadar yazdıktan sonra palamut pilaki tarifi vermeden olmaz.

Önce malzemeler:

4 adet palamut balığı,

2 adet soğan,

2 adet domates,

1 adet limon,

2 yemek kaşığı zeytinyağı,

5-6 adet defne yaprağı,

4-5 dal maydanoz,

Yeterince tuz ve tane karabiber.

Palamudu alırken halka şeklinde kestirin (becerebilirseniz keskin bir fileto bıçağıyla kendiniz yapın).

Kanı gidene kadar yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin. Sonra tekrar yıkayın, kanı iyice gidene kadar bu işlemi tekrar edin.

Soğan domates ve limonu halka şeklinde doğrayın. Bir tepsiye önce soğan, sonra domatesleri yerleştirin. Balıkları da üzerine muntazam bir şekilde dizin. Kalan domates ve limon dilimlerini balıkların üzerine yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirip biraz karabiber ve tuz ekleyin. Defne yapraklarını ve maydanozu da ilave edin. Yarım çay bardağı su ekledikten sonra kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Eğer arzu ederseniz tepsinin en altına halka halka doğranmış patates de yerleştirebilirsiniz. Balığa ayrı bir lezzet verecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları