Şenol Babuşcu oranların değişeceği tarihi açıkladı! Mevduatta parası olanlar dikkat!

Şenol Babuşcu oranların değişeceği tarihi açıkladı! Mevduatta parası olanlar dikkat!
Mevduat faizi oranları yükselişe geçince yatırımcılar bankalara akın etmişti. Ancak mevduat hesaplarını doğrudan etkileyen bir düzenlemenin sinyallerini Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından verdi.

Gelir vergisi stopajının avantajlı süresinin dolduğuna değinen Babuşcu, vergi oranlarının %5’ten %15 seviyesine yükseleceğini açıkladı. Ancak bu oranında düşük seviyede kalmasını sağlamak için de yeni düzenleme gündemde yerini koruyor.

Bankalardaki toplam mevduat miktarı azalma gösterse de faiz oranları yukarı yönde seyretmeye devam ediyor. 3 aylık mevduat faizi oranları %67,48 seviyesine ulaştı. Ancak mevduat hesabı açmayı düşünen için önemli bir gelişme yaşandı.

Türk Lirası mevduatları için uygulanan gelir vergisi stopajı düzenlemesi 30 Nisan tarihi itibariyle son buluyor.

3be5ca25shutterstock-1011179641.jpg

VERGİ STOPAJ ORANLARI DEĞİŞİYOR

Şu anda vergi stopaj oranı %5 olarak uygulanıyor. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1 Mayıs’tan itibaren mevduat faizi geliri üzerinden alınan gelir vergisi stopajının %5’ten %15’ e yükseleceğini belirtti.

Mevduat hesabının vergi stopajının artacağını söyleyen Babuşcu bu durumun diğer yatırım araçlarında da artışa neden olabileceğini belirtti.

Mevduat hesabında parası bulunanlar ise, vadelerini 30 Nisan’dan önce yenileyerek %5 gelir vergisi stopajından faydalanabilecekler. Ancak gelir vergisi stopaj oranlarının düşük tutulmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

www.jpgMEVDUAT FAİZLERİ ARTACAK MI?

Uzmanlara göre Merkez Bankası’nın yılın ikinci çeyreğinin sonuna gelindiğinde faizlerin artıracağı ve piyasanın buna uyum sağlayarak faizlerin bir miktar daha artacağı öngörülüyor. Ayrıca uzmanlar, daha yüksek faizler nedeniyle mevduat vadeli seçeneklerin 1 ay ve 3 ay olarak tercih edilebileceğine vurgu yapılıyor.

senol-babuscu.jpg

MEVDUAT HESABI NEDİR?

Banka sistemlerinde bilinen temel hesap türlerinden biri olan mevduat hesabı, bankaya faiz değerleri karşılığında bir süreliğine paranızı yatırdığınız hesap türüdür. Bu sistemde faiz karşılığında paranızı belirli bir süreliğine tutma koşulu koyarak, bu koşul sona erdiğinde ise isterseniz eğer geri alınmak koşuluyla çekebileceğiniz bir yatırımlardan biridir.

Hem bireysel hem de kurumsal olarak bu hesap türleri açılabilmektedir. Bankacılık işlemleri içerisinde vadeli hesaplarla beraber vadeli seçenekleri değerlendirerek hem yatırımları değerlendirmiş olursunuz hem de daha fazla kar elde etmeyi başarabilirsiniz. Mevduat hesabının amacı, bir süre yatırılan paranın banka faizi ile daha da yüksek getirisi sayesinde artmasıdır. Bu süreler bankadan bankaya göre değişkenlik gösterse de günümüzde 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık şeklinde mevduat hesabı olarak tanımlanır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.