Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Gelişmeler ne yönde olacak?

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Gelişmeler ne yönde olacak?
Gerçekleştirilen son iki toplantıda politika faizi sabit kalmıştı. Peki yeni gelişme olacak mı? Seyir ne yönde olacak? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizine ilişkin kararını bugün saat 14.00''te açıklayacak. 6 Şubat''ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılacak ilk PPK toplantısında faiz indirimi kararının çıkması bekleniyor. 

AA Finans''ın 17 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette; 10 ekonomist yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1''i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin etti. Ekonomistlerden 6''sı ise politika faizinin sabit tutulmasını beklediğini ifade etti.

ANKETE GÖRE 50 BAZ PUAN İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Reuters''ın anketine göre ise Merkez Bankası''nın 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi öngörülüyor. Ankete katılan 17 ekonomistin 8''i faizlerin sabit tutulmasını beklerken 9 ekonomist 50 ila 200 baz puan aralığında faiz indirimi tahmin ediyor.

ABD merkezli küresel bankaların bazıları da TCMB''den faiz indirimi bekliyor. Morgan Stanley''nin geçen hafta yayımlanan raporunda politika faizinin 100 baz puanlık bir indirimle yüzde 8’e çekilmesinin beklendiği ifade edildi.

150 BAZ PUAN İHTİMALİ 

Raporda ayrıca, “Deprem felaketi ve acil afet yardımı için bankalar özellikle devlet bankaları tarafından sağlanacak desteklere duyulan ihtiyacın 150 baz puanlık daha büyük bir faiz indirimi veya Mart toplantısında ilave bir faiz indirimi olasılığını artırdığı görüşündeyiz” denildi.

JPMorgan da geçen hafta yayımlanan raporunda, Merkez Bankası''nın Şubat''ta 100 baz puanlık indirime gideceği tahminin de bulunmuştu.

GOLDMAN''A GÖRE KARAR DEĞİŞMEYEBİLİR

Goldman Sachs ise Merkez Bankası''nın politika faizini 100 baz puan indirmesi ile faizi sabit tutma olasılığını eşit düzeyde gördüğünü açıklamıştı.

Ocak ayındaki PPK toplantısında faizi sabit tutan TCMB, toplantı sonrasında yayımladığı metinden politika faizinin yeterli olduğuna ilişkin ifadeyi çıkarmıştı.

ERDOĞAN MESAJ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ocak ayı sonunda katıldığı bir televizyon yayınında, ''''Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz'''' diye konuşmuştu.
 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.