MB resmen açıkladı: İşte 2023 yılının sonunda dolar kuru!

MB resmen açıkladı: İşte 2023 yılının sonunda dolar kuru!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) dolar kurunda 2023 yılının sonunda görülecek rakamı açıkladı. TCMB'nin yaptığı 'beklenti anketi' sonuçlarına göre, piyasadaki doların yıl sonunu hangi seviyede kapatacağını tahminleri ortaya çıktı.

Türk lirasının değerini koruması amacıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, son yıllarda artan dolar kuruna karşı yaptığı arka kapı müdahaleleri ile biliniyordu. 2021''de yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat sistemi ile doları frenlemekte beklediği başarıyı gösteremeyen AKP hükümeti ve Merkez Bankası, 2023 yılı için de "yıl sonu dolar kuru" tahminini  22,84 olarak açıkladı.

Hükümetin seçimlere kadar doları frenlemek için attığı hemen her adım yetersiz kalırken, dolar/TL''de bir istikrar yakalanmış olsa da tüketici fiyatları ve enflasyonda istenilen kontrol sağlanamadı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından paylaşılan son beklenti anketi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Merkez''in piyasa kaynakları ve ekonomistleri kabul ettiği ankette katılımcılara ay sonu ve sene sonu dolar kuru öngörüleri soruldu. Ankete katılanların verdikleri yanıt ise dolarda yaşanan yükselişin yıl sonuna kadar devam edeceğine işaret etti.

İNGİLİZ BANKASI DA TAHMİN ETTİ

İngiliz Bankası Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha, Türkiye''de seçimin sonucunda dolar/TL’nin ortodoks politikalardan dönüş yaşanması halinde 20, mevcut politikaların devamı halinde ise 36 seviyesine çıkabileceğini öngördü.

2023 ORTALAMASI YÜZDE 50

“2022’de ortalaması yüzde 72 olan enflasyonun, 2023 ortalamasının yüzde 50 olacağını tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak yaşam maliyeti krizi büyüme üzerinde baskı kuruyor; GSYH büyümesinin 2022’deki yüzde 4,5 seviyesinden 2023’te yüzde 3’e gerileyeceğini öngörüyoruz” denildi.

DEVAM EDEBİLİR

Raporda, “Para politikası ultra gevşek olmaya devam ediyor. Seçim sonrasında mevcut yönetimin devamı büyüme yönlü politikaların devamı anlamına gelebilir” ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.