Mahkemeden emsal karar geldi ‘Artık o ücret velilerden alınmayacak'

Mahkemeden emsal karar geldi ‘Artık o ücret velilerden alınmayacak'
Fahiş zamlarla gündemden düşmeyen özel okullarla ilgili mahkemeden emsal karar geldi. O fiyat farkını veliler değil okul ödeyecek…

Akdeniz Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan Ayşen Yalman, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan özel okula giden oğlunun kaydını, 2022 yılı Eylül ayında yenilemek istedi.

ozel-okulun-kitap-farki-talebine-yargidan-ret-1191-dhaphoto1.jpg

Okul yönetimi Yalman'dan kayıt işlemlerinin tamamlanabilmesi için 11 bin 850 TL kitap ücreti talep etti. İstenen bu paraya itiraz eden Yalman, aynı kitapların başka illerdeki aynı koleje ait okullarda 8 bin 450 TL'ye satıldığını, piyasada ise aynı kitapların sadece 500 TL olduğunu dile getirdi.

product, inventory, textile, bookselling, material, retail

Okul yönetimi, iddialara göre Yalman'a ücretin zorunlu olduğunu, aksi takdirde öğrenciye online sistemi açmayacaklarını, diğer ana kitapların da verilmeyeceği söyledi.

Bu cevap sonrası Yalman, okula 11 bin 850 TL’lik ödemeyi yapmak zorunda kaldı fakat hakkını aramak için konuyu Konyaaltı ilçesi Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na taşıdı ve burada Yalman haklı bulunarak, 3 bin 400 TL tutarındaki farkın okul tarafından geri ödenmesi kararı alındı.

Bunun üzerine özel okul yönetimi, karara itiraz edip, konuyu Antalya 4'üncü Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı ancak burada da mahkeme Yalman'ı haklı buldu ve okulun aradaki 3 bin 400 TL’lik farkı ödemesine karar verdi.

ozel-okulun-kitap-farki-talebine-yargidan-ret-1191-dhaphoto2.jpg

​Yalman'ın avukatı olan Mustafa Alper Oral da konuyla ilgili olarak, “İmzalanan sözleşme gereği özel okul, mayıs ayına kadar kitap ücretini ve diğer yan ücretleri belirlemek zorunda. Mayıs ayında müvekkilime ve diğer velilere 8 bin 450 lira olarak kitap bedeli belirtiliyor. Eylül ayında ise 11 bin 850 lira olarak bu bedel belirtiliyor. Müvekkilim aradaki bedeli kabul etmiyor. Müvekkillerimize, alanında uzman meslektaşlarımıza başvurarak, bu hususta gerek tüketici arabuluculuğuna gerek miktara göre tüketici hakem heyetine başvuru yapmalarını tavsiye ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.