Kuraklık en çok o ürünü etkiledi

Kuraklık en çok o ürünü etkiledi
Türkiye'nin en önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden olan Trakya'da kuraklık yaşanması sebebiyle ayçiçeğinde büyük verim kaybı görüldü.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkisini gösteren kuraklık sebebiyle ayçiçeğinde büyük verim kaybı görüldü. Kuraklık sebebiyle üretimi yavaşlayan ayçiçek yağının fiyatlarında artış bekleniyor.

tarim-bakani-acikladi-aycicek-yagi-fiyatina-yuzde-25-indirim-geliyor-1650447297.jpg

VATANDAŞLAR TEDİRGİN

Edirne'de bu sene 1 milyon 210 bin, Tekirdağ'da 1 milyon 600 bin, Kırklareli'nde ise 1 milyon 100 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekimi gerçekleşti, bölgede hasat bitti. Trakya çiftçisi bu sene verim ve kalite açısından son zamanların en düşük üretim sezonlarından birini geçirdi. Bölgede kışın başlayan, yaz aylarında da devam eden kuraklık ve aşırı sıcaklar verimi olumsuz etkiledi. Bu sebepten dolayı yükselen ayçiçek yağı fiyatları için alarm verilirken, fiyat artışlarının devam edeceği uyarısı veriliyor.

pttavm-de-bile-aycicek-yagi-fiyatlari-uctu.jpg

BAZI BÖLGELERDE HASAT BİLE YAPILAMADI

Verim kaybı bölgesel olarak değişmekle beraber yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişti. Bazı tarlalarda bitkinin gelişememesinden kaynaklı hasat bile yapılamadı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabanı, AA muhabirine ayçiçeği üreticisinin bu sene kötü bir sezon geçirdiğini iletti.

Hava şartlarının üretimi fazlasıyla etkilediğini söyleyen Arabacı, erken ekim yapılan bölgelerde verimin maliyeti kurtardığını fakat geç ekim yapılan arazilerde düşük kaldığını dile getirdi.

Arabacı, sözlerine şöyle devam etti: "Genel yıllar ortalamasına baktığımızda Edirne'de dönüm başına ortalama 200 kilogram verim alıyorduk. Güzel yağış alınan yıllarda bu oran daha da yukarıya çıkabiliyor. Bu yıl ortalama 150 kilogramda kaldı, yüzde 25'lik düşüş var. Bazı yerlerde verim çok düşük kaldı. Fiyatların çok iyi olmadığı yıllarda verimin de düşük olması üreticiyi zora sokuyor. Sürdürülebilirliği zorlaştırıyor."

a8f38dbf0fab44539a8b585e204262b55l.jpg

YAĞ ORANI %40'IN ÜZERİNE ÇIKAMADI

Yaz boyunca kuraklık ve aşırı sıcağın etkili olduğunu hatırlatan Şaylan, buna bağlı olarak ayçiçeğinde çok fazla verim ve kalite kaybı yaşandığını belirtti.

Geçen sene kurak alanlarda 220 kilogram verim, %45 ila %47 yağ oranında ayçiçeği hasadı gerçekleştiğini söyleyen Şaylan, "Bu yıl en iyi olan yerlerde 70-80 kilogram ortalama verim aldık. Yağ oranı da %40'ın üzerine pek çıkmadı. Yalnızca sulanabilir alanlarda yağ oranı yüksek oldu, kurak yerlerde maalesef %37'lere kadar düştü." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.