Kiracılar temmuzda yandı 'Ev sahiplerine gün doğdu' O uygulama sona erecek ortalık karışacak

Kiracılar temmuzda yandı 'Ev sahiplerine gün doğdu' O uygulama sona erecek ortalık karışacak
Ev sahiplerine gün doğdu. O uygulama Temmuz ayında sona erecek. 5 ay sonra kiracılar yandı ortalık fena karışacak.

Ev sahibi ve kiracı tartışmaları her geçen gün artarak devam ediyor. Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren haber geldi Temmuz ayı itibariyle yani 5 ay sonra kiracılar yandı. Milyonları ilgilendiren uygulama sona erecek. Kira artışlarına yönelik getirilen yüzde 25'lik sınırlama, bir yıl daha uzatılmıştı ancak yaklaşık bu düzenleme temmuz ayında tamamen sona erecek. Ancak, uzmanlar düzenlemenin sona ermesinin direkt olarak kira zamlarını tetiklemeyeceğini belirtiyorlar.

TEMMUZDA ZAM YAPILACAK MI?

0x0-asgari-ucret-ara-zammi-son-durumbaskan-erdogan-aciklayacak-temmuzda-asgari-ucret-ne-kadar-kac-tl-olacak-1687072533495.jpg

Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin merak ettiği temmuz sonrası tüm kiracılara zam yapılacak mı? sorusu gündeme geldi. Ev sahipleri, kira artışlarını yılda bir kez, mevcut kira sözleşmelerini yenilerken yapabilirler. Ancak bu artışlar keyfi bir şekilde belirlenemez. 1 Temmuz'dan sonra da, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalaması dikkate alınacak.

GEÇMİŞ YILLARIN FARKI ALINABİLİR Mİ?

Örneğin, son açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre bu oran yüzde 71.83 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla, kira artışları bu orana göre hesaplanacak. Geçmiş dönemdeki kira farkının talep edilmesi ise mümkün değil. Bir ev sahibi, önceki yılın kira artışını yapmadığı için sonradan bu farkı talep edemez.

kefillerle-zam-pazarligi-yapiyorlar-dd04c63b.jpg

TAHLİYESİ İSTENEBİLİR

Ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarmak istediklerinde bazı prosedürlere uymak zorundadır. Kiracı, ev sahibinin ya da bir yakınının ihtiyacı olduğunda tahliye istenebilir. Ancak bu durumda evin kiralanmaması gerekmektedir. Kiracının 10 yıllık kira sözleşmesi süresi dolduğunda ise, herhangi bir gerekçe göstermeksizin tahliye istenebilir. Ev sahibi, evi satarsa ve yeni sahip kendisi yaşayacaksa, kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak bu durumda kiracıya 6 ay veya bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman verilir. Tahliye davaları ise tarafların anlaşamaması durumunda uzun sürebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.