Kentsel dönüşümde geri ödemesiz faizsiz kredi desteği 'Tüm şartları belli oldu'

Kentsel dönüşümde geri ödemesiz faizsiz kredi desteği 'Tüm şartları belli oldu'
İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandıracak 'Yarısı Bizden' kampanyası'nın şartları belli oldu.

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin öncesinde özellikle İstanbul'da olası bir felaketi önlemek adına önemli bir adım atıldı. İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandıracak olan 'Yarısı Bizden' kampanyasının detayları netleşti.

KİMLER FAYDALANABİLECEK ?

Bu kampanya kapsamında her bir konut için 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi desteği verilecek. Ayrıca kiracılara da 100 bin lira tahliye desteği sağlanacak. Peki, bu kampanyadan kimler ve nasıl faydalanacak? Ödemeler nasıl yapılacak? İşte tüm detaylar,

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞTI

Kampanya kapsamında hak sahiplerine her bir konut için 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi ve 100 bin lirası da kira yardımı olmak üzere toplamda 1.5 milyon liralık destek sağlanacak. İşyerleri için ise 350 bin lira kredi ve 350 bin lira hibe olmak üzere toplamda 700 bin lira destek ödemesi yapılacak. 'Yarısı Bizden' kampanyası için karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstanbul'da 5 yıl içerisinde 600 bini acil olmak üzere toplamda 1,5 milyon riskli bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu sayede 6 milyon konut ve 1.5 milyon ticari alanın bulunduğu toplamda 7.5 milyon bağımsız bölümün dönüşümü sağlanacak.

emekli-4-kopya.jpg

KAMPANYA ŞARTLARI

Kampanya şartlarına göre, 6306 sayılı kanun kapsamındaki riskli yapının bulunduğu parselde ruhsat alınması ve kat irtifakı kurulması sonrasında gerçek veya tüzel kişilere, aynı kanun kapsamında yapacakları yeni yapılar için mevcut yapıda sahip oldukları ve idarece tespit edilecek konut ve işyerlerinde yapım için yardım verilebilecek.

Ancak, riskli yapının bulunduğu parsellerde üretilecek projedeki bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının, mevcut bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının bir buçuk katını geçmesi halinde hibe ve kredi desteğinden yararlanılamayacak. Ayrıca, riskli yapının bulunduğu parsellerde 1 Nisan 2023’ten önce yeni yapıya ait yapı ruhsatı düzenlenmiş olması halinde yapım için yardımdan faydalanılamayacak.

Hibe ve kredi desteği, Yapı Denetimi Hakkında Kanun’a tabi olan yapılarda Yapı Denetim Sistemi'ndeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ise ilgili idare tarafından yerinde yapılacak inceleme esas alınarak, subasman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nca üç eşit taksitle, yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı yüklenicinin bankada açılan vadesiz hesabına ödenecek.

konut-5.jpg

24 AY GERİ ÖDEMESİZ 12 AY FAİZSİZ KREDİ

Kredi geri ödemeleri, ruhsat tarihinden itibaren 24 ay geri ödemesiz dönem uygulanarak başlayacak ve ilk 12 taksit faizsiz olmak üzere en fazla 120 ayda tamamlanacak. Kredi borcu her güncelleme döneminde güncelleme oranının uygulanması suretiyle güncellenecek ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından takip edilecek. Ayrıca, kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak.

Yapım için yardımdan faydalanacak riskli yapının bulunduğu parselin veya riskli alan/rezerv yapı alanında yer alan yapının bulunduğu parselin zemin ve plan durumunun yeniden inşaat yapımına uygun olmaması durumunda, yapım için yardım yine hak sahiplerine ait yapılaşmaya uygun il sınırları içinde veya dışında başka bir parselde kullanılabilecek.

konut-1.jpg

31 ARALIK 2026 TARİHİNE KADAR YAPILABİLECEK

Hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na ayrılan İstanbul Dönüşüm Kampanyası Finansmanı bütçe imkanları doğrultusunda 31 Aralık 2026 tarihine kadar yapılabilecek. Bu destek paketi, İstanbul'un kentsel dönüşümünü hızlandırarak, özellikle riskli bölgelerde yapılacak dönüşüme büyük katkı sağlayacak.

Kampanyanın detaylarını paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada, "İstanbul’un kentsel dönüşümü için başlattığımız ‘Yarısı Bizden’ kampanyası kapsamında vereceğimiz destek paketi yürürlüğe girdi. Bu kapsamda; 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi, 100 bin TL tahliye desteği olmak üzere toplam 1.5 milyon TL destek ile İstanbul’un kentsel dönüşümünü hızlandıracağız" dedi.

turk-parasi.jpg

Kiracılara yönelik olarak da bağımsız bölümde ikamet etmek/kullanmak şartıyla maliklere, kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine bağımsız bölüm başına bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin lira tahliye desteği verilecek.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Konut İnşaatı Meslek Komite Başkanı Mükremin Tekin de açıklanan destek paketinin İstanbul dönüşümü için önemli bir adım olduğunu belirterek, özellikle Ümraniye, Sultanbeyli, Esenyurt gibi bölgeler için verilen rakamların uygun olduğunu ve çürük binalarda yaşama riskini azaltacağını ifade etti. Bu kararın, kentsel dönüşümü hızlandırarak İstanbul için büyük bir şans olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.