Kandilli’den flaş deprem açıklaması ‘Büyük İstanbul depremi tetiklenir mi?’

Kandilli’den flaş deprem açıklaması ‘Büyük İstanbul depremi tetiklenir mi?’
Dün gece saat 23.52 sıralarında Çınarcık açıklarında gerçekleşen depremin tetikleyici olup olmadığı merak konusu oldu. Kandilli’den konuyla ilgili açıklama geldi.

Gece saatlerinde İstanbul da dahil olmak üzere Marmara’daki birçok ilde hissedilen, Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğündeki deprem, akıllara büyük İstanbul depremini getirdi. Pek çok vatandaş, bu depremin tetikleyici olup olmadığını sorgulamaya başladı. Konu hakkında açıklama, Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener’den geldi.

Geride bıraktığımız haftalarda, 4 Aralık tarihinde Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen, 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde ölçülen depremlerden sonra dün gece de bir deprem yaşandı. Saat 23.52 sıralarında, Yalova Çınarcık açıklarında gerçekleşen deprem paniğe neden oldu.

haluk-ozener.jpg

Yaşanan depremlerin bağlantılı olup olmadığı merak konusu oldu. CNN Türk canlı yayını konuğu olan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof Dr. Haluk Özener, depremlerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

“YILDA 4-5 DEPREM OLUYOR”

Dün akşam, gece yarısına dakikalar kala yaşanan ve İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremin fay hattının kuzey kolu üstünde oluştuğunun altını çizen Özener, Marmara’da yıl içerisinde 4-5 adet depremin 4 şiddetinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Ayrıca daha önce Gemlik’te meydana gelen depremlerin güney kolu üzerinde olduğunu söyleyen Özener Çınarcık depremini de belirterek, “Aslında biri kuzey biri güney kolunda olan depremler" ifadelerini kullandı.

depremmm.jpg

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Çınarcık açıklarında gerçekleşen depremin konumu gereği Anadolu yakasında daha çok hissedildiğinden bahseden Prof. Dr. Özener, “Binanızın özelliği de bu oranı değiştiriyor. Depremin büyüklüğü farklı şiddeti farklı bir şey. Bunu büyük Marmara depremine bağlamak için, ne zaman olacağını söylemek için şansımız yok. Olası Marmara depremine bağlamak doğru görünmüyor. Büyük Marmara depremi bütün bilim insanlarının üzerinde anlaştığı konu. Böyle bir beklenti var. Bu deprem bir gün yaşanacak" şeklinde konuştu.

TETİKLEYİCİ OLABİLİR Mİ?

Yaşanan ve vatandaşları ürküten depremin tetikleyici olup olmadığı sorusunu da cevaplayan Özener, bu depremleri ilişkilendirmenin doğru olmayacağını ifade etti. Deprem sırasında neler yapılacağı konusunda bilinç sahibi olunması gerektiğini vurgulayan Özener, deprem tetikleyici mi sorusuna şu cevabı verdi: "Tetikleyici olacağını söylemek de anlamlı değil. Bunu söyleme şansımız yok. Her yarım saatte 2 deprem olma olasılığı var. Bu büyüklükteki depremlerin bu coğrafyada olması normal.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.