Kadın işçiler tek tek topluyor 'Kış sofralarının vazgeçilmezi binbir derde defa'

Kadın işçiler tek tek topluyor 'Kış sofralarının vazgeçilmezi binbir derde defa'
Bilecik'te çoğu kadınlardan oluşan işçiler, soğuk havaya rağmen tarlalarda çalışarak günde yaklaşık 50 ton ıspanağın hasadı devam ediyor.

Bilecik il genelinde eylül ayında ıspanağı toprakla buluşturan üreticiler haziran ayının sonuna kadar üretimi sürüyor. İl genelinde bin 560 dekarda yılda ortalama bin 800 ton hasadı gerçekleştiriyor. Bu üretimin büyük bir kısmının yapıldığı Osmaneli ilçesine bağlı Büyük Yenice Köyü'ndeki çiftçiler, hasadını erken yaptıkları takdirde aynı araziden yılda 3 kez ürün alınabilir.

aw106394-03.jpgYılda 500 ton ıspanak hasadı yapıldığı köye sabahın erken saatlerinde gelen işçiler kış mevsiminin zorlu şartlarına rağmen olgunlaşan ıspanakların sökümü gerçekleştiriyor.

Soğuk hava şartları sebebi ile zorlanan işçiler, çalıştıkları yerde de ateş yakarak ısınıyor. Sökülen ve kasalara doldurulan ıspanaklar kamyonlarla büyük şehirlerdeki hallere gidiyor.

aw106394-01.jpgIspanağın kilogramı tarladan 10-12 liradan alıcı bulurken, hasat edilen ıspanaklar İstanbul'da Bayrampaşa, Kadıköy halleri ile çevre iller Ankara ve Eskişehir'e de gönderiliyor.

FİYATI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Hasat zamanı işçileri ziyaret eden ve hasat hakkında bilgi veren Osmaneli Belediyesi toptancı hal görevlisi Muhammet Bal, "Bilecik’in Osmaneli ilçesinde ıspanak tarlasındayız. Bu yıl topraklarımız daha verimli ıspanak konusunda. Türkiye’nin her yerine gönderim sağlıyoruz. Özellikle İstanbul, Bayrampaşa’dan oradan tüm Türkiye’ye dağıtımı yapıyoruz.

aw106394-02.jpgÇevre illere de ıspanak gidiyor. Ispanaklarımız tazedir. Her gün 4-5 kamyon sevkiyat sağlıyoruzdur. Fiyatlarımız güzel, yüzleri güldürüyor. 10-12 lira arasında gidiyor. Üretici memnun, çalışan memnun, alan da memnun. Herkes memnun" ifadelerine yer verdi.

aw106394-04.jpg

Ispanağın pek çok faydası bulunmasıyla birlikte bunlar hem cilde hem de vücuda birçok yararı bulunuyor.

İşte ıspanağın faydaları;

Yüksek tansiyonu düşürmede faydalı,
Zengin lif miktarı ile kabızlığı önlemeye yardımcı,
Vücutta kan yapımına katkıda bulunur,
Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki gösterir,
Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini aza indirir,
Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirmeye yardımcı,
Ispanak karaciğerin temizlemek gibi faydaları bulunur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.