İş yerinde bunu yapan yandı 'Tazminatsız kovulma sebebi sayılıyor'

İş yerinde bunu yapan yandı 'Tazminatsız kovulma sebebi sayılıyor'
Yargıtay, tüm işçileri yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül köşe yazısında; Yargıtay’ın verdiği bir işçi davasını kaleme aldı.

Yargıtay'dan fazla mesai kararı: Ödenmiyorsa işçi istifa etmekte haklı

Günümüzde birçok iş yerinde 24 saatlik çalışmalar yapılıyor. Havalimanı, hastane gibi iş yerlerinde hizmet sürekli devam ettiği için vardiyalı çalışma düzeni uygulanıyor.

Bazı fabrika ve imalathanelerde gece de üretime devam ediliyor. İş yerinde uyumak da bazı durumlarda işten kovulma sebebi sayılabiliyor.

Yargıtay'dan emsal karar: İşçi ve işverenleri yakından ilgilendiriyor! - Kamu Gündemi

OLAYIN GERÇEKLEŞME SÜRECİ

Yargıtay kararına konu olayda bir grup işçi, çalışma alanını terk edip başka bir alana geçip uyuyor. Bu olayı kamera kayıtlarından tespit eden işveren de işçileri tazminat ödemeden işten çıkartıyor. Yerel mahkeme, işçinin kendi kontrol ve gözetimi altında bulunan tezgahı çalışır vaziyette bırakarak kimseye de haber vermeden uyumasının işyeri güvenliğini tehlikeye düşürmesi nedeniyle işverenin kıdem tazminatı ödemeden işçiyi işten çıkartabileceğine karar veriyor.

Hukuken feshin haklı nedenle gerçekleştiğine hükmediyor. Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını haklı buluyor. Diğer yandan aynı durumdaki işçiler için farklı mahkemeler tarafından farklı kararlar verilmesi sonucu uyuşmazlığın giderilmesi gerekliliği doğuyor ve bu durumda devreye Yargıtay giriyor.

İşten çıkarma furyasına bir teknoloji devi daha katıldı: Binlerce kişiyi etkileyecek - Teknoloji - Ekonomist

YARGITAY KARARI

Yargıtay, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden işten çıkartılmasının doğru olduğunu söylemekte. Yargıtay'ın bu kararının arkasında yatan gerekçe ve kriterler bulunuyor. Bu kriterler iş yerinde uyuyan işçinin tazminat alarak ya da almadan işinden olacağını belirlemekte.

Eğer işçinin uyuması iş yerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüşse bu durumda işçi tazminatsız olarak işinden oluyor. Fakat işçinin uyuması işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüyorsa bu durumda işveren işçiyi işten çıkarsa bile kıdem ve ihbar tazminatı ödemek durumunda kalıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.