İş dünyasından asgari ücrette farklı bir talep ' Her bölgeye farklı ücret'

İş dünyasından asgari ücrette farklı bir talep ' Her bölgeye farklı ücret'
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu hafta için yapılması planlanıyor. Asgari ücret ilgili türlü tahminler yapılırken, iş dünyasından farklı bir asgari ücret önerisi geldi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet.com.tr’ye asgari ücret ile ilgili konuştu.

Asgari ücret görüşmelerinde son viraja gelinmişken çalışan kesim masadan çıkacak rakamı merakla bekliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı c konuyla ilgili farklı bir yaklaşımda bulundu, asgari ücretin bölgelere göre 3 veya 4 farklı şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti. Avdagiç,“Asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir fayda sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

1x-1.jpgBÖLGESEL ASGARİ ÜCRET OLABİLİR Mİ?

İTO başkanı Avdagiç, bölgesel asgari ücret açıklamasında, "Ben son 2 yıldır tüm demeçlerimde bölgesel asgari ücrete yer verdim. Zaten bölgesel olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde asgari ücret uygulama imkanı neredeyse hiç kalmadı.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083533.png"İNSANLAR ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEMİYOR"

Bu illerde verilen maaşlar asgari ücretin üzerinde belirleniyor. Çünkü insanlar bu yerlerde asgari ücretle geçinemiyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep gibi ihracatın yoğun gerçekleştiği yerlerde farklı asgari ücretler, diğer illerde farklı asgari ücret belirlenmesi mümkün kılınabilir.

Ama bu uzun vadede tekrar değiştirilebilir. Bölgesel asgari ücret yüksek enflasyonist dönemlerde uygulanabilir.” dedi.

display-turkey-gettyimages-1016176670-0.jpgMASADAKİ EN GÜÇLÜ RAKAM

İTO Başkanı'nın asgari ücret bölgesel olsun önerisini değerlendiren, Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadelere yer verdi; “Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta tekrar toplanacak. İlk toplantısını 1 hafta geç yapmış oldu. Aralık'ta ilk haftasında ilk toplantının yapılmasını bekliyorduk. O toplantı ertelenmişti ve 11 Aralık’ta ilk toplantı yapıldı.

İkinci toplantı da gerçekleşti. İkinci toplantıda herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay açlık sınırının altında masaya oturmayız ifadesinde bulunmuştu. TÜRK-İŞ’in yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması bulunuyor. Kasım ayı enflasyonuna göre açlık sınırı 14 bin 25 TL düzeyinde olmuştu. Ergün Atalay, “Bu düzeyin altında masaya oturmayacağız” diye konuştu.

turkish-lira.jpgASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ikinci toplantı sonrası yaptığı açıklamada işveren cephesinden teklif gelmediğin belirterek, rakam vermekten kaçınmıştı. Cuma günü ayın 29'unu işaret edildiğini 3. toplantı itibarıyla oy birliği ile karar alınabileceğini ihtimal dahilinde düşünüyorum şeklinde değerlendirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.