İş değiştirirken aman dikkat 'Kendinizi borç batağında bulabilirsiniz'

İş değiştirirken aman dikkat 'Kendinizi borç batağında bulabilirsiniz'
2023 senesi içerisinde sektör değiştiren, ya da aynı sektör içerisinde şirket geçişi yapan kişilerin, beklemedikleri bir anda borçlarla karşı karşıya kakabilecekleri ortaya çıktı. İşte tüm detaylar.

Aynı sene içerisinde sektör değiştirenler, aynı sektör içerisinde veya şirket içerisinde geçiş yapanların endişeleneceği bir gelişme gün yüzüne çıktı.

2023 senesinde bu şekilde durumlarla karşı karşıya kalanlar, vergi konusunda büyük rakamlarla karşı karşıya kalabilirler.

Bir işveren şirketi içerisinde geçiş yaptığı esnada, ücretli çalışanların vergileri genel olarak doğrudan işveren tarafından kesilerek vergi dairesine yatırılıyor. Gerçekleşen bu süreç içerisinde çalışanların ekstra bir işlem yapmasına gerek kalmıyor.

emekli-4-kopya.jpg

İşyeri değişikliğinde ise, iş değiştiren kişinin bir önceki işyerinde elde etmiş olduğu kazancına bakılmaz; yeni girdiği işyerinde işveren , kişinin o sene içerisinde ilk kez ücret aldığı gibi, ilk vergi diliminden başlayarak vergi keser. Fakat Maliye, vergi hesabını yaparken kişinin elde etmiş olduğu toplam kazancı göz önüne alınarak hesap yapılır.

BEYYANNAME SINIRI DETAYINA DİKKAT !

Bir kişi birden fazla işveren tarafından eğer toplam kazancı 150 bin lirayı geçerse, takip eden yılın mart ayına gelene kadar beyannamenin doldurulması gerekiyor. Bu nedenle, geçtiğimiz yıl işyeri değiştiren ve birden sonraki işverenlerden toplamda 150 bin lirayı aşan kazanç elde eden kişiler, bu yılın mart ayının sonuna kadar beyanname doldurmak zorundadır.

emekli-2.jpg

KARŞINIZA BÜYÜK BİR VERGİ BORCU ÇIKABİLİR

Vergi beyannamesi doldurmayanlar, vergi ziyaı cezası riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Vergi borçlarının zamanaşımı süresi beş yıldır. Maliye, 2023 yılı kazançlarına ilişkin vergi borcunu önümüzdeki beş yıl içinde tespit ettiğinde, hem vergi ziyaı cezası uygular hem de vergi borcunu faiziyle birlikte tahsil eder.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.