İki köpeğinin yardımıyla buluyor 'Kilosu 40 ila 70 Euroya satılıyor'

İki köpeğinin yardımıyla buluyor 'Kilosu 40  ila 70 Euroya satılıyor'
Vize ilçesinde eğitimli köpeklerle ormandaki trüf mantarınının toplanıp işlenmesiyle elde edilen konserve, yağ ve sos gibi ürünlerle ihracat amaçlanıyor.

Bölgede "mantar avcısı" olarak anılan vatandaşlartarafından özel eğitimli köpeklerin de yardımı alınarak toplanan trüf mantarları işlenmesi için tesislere getiriliyor.

whatsapp-gorsel-2024-03-18-saat-10-12-35-568231fb.jpg

20 FARKLI ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

Tesislerde yıkanıp temizlenen mantarlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek trüf sosu, konserve, trüf tuzu, trüf yağı gibi 20 çeşit ürün üretiliyor.

3-5 TON İŞLİYORUZ

Tesisin işletme müdürü Selçuk Argun, AA muhabirine yaklaşık 5 yıldır trüf mantarından üretim yaptıklarını söyledi.Trüf mantarı yağı, trüf sosu, trüf tuzu olmak üzere 20 çeşit ürün ürettiklerini belirten Argun, "Yılda yaklaşık 3 ile 5 ton arasında trüf mantarını işliyoruz. Ürünlerimizi yurt içinde satışa sunuyoruz. Ürünlerimizi yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

YETİŞTİRİCİLİĞİ ZOR KOŞULLARI AĞIR

Argun, gelecek yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerine de değinerek, trüf mantarını toplayan kişi sayısının az olması, zor yetişmesi ve az bulunmasından dolayı değerli olduğunun altını çizdi.

'BULMAK İÇİN GÜNDE EN AZ 10 KM GİDİYORUZ'

Bölgede "Mantar avcısı" olarak bilinen 63 yaşındaki Ekrem Kalemli günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre yürüdüğünü söyledi.

whatsapp-gorsel-2024-03-18-saat-10-14-25-cd587b14.jpg

KÖPEKLERİ YARDIM EDİYOR

1989'da Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göçe tabi tutularak Kırklareli'ne geldiğini belirten Kalemli, 6 yıl önce Bulgaristan'dan aldığı iki eğitimli köpeği ile ormandan mantar toplamaya başladığını ifade etti

BAZEN HİÇ BULAMIYORUZ

Hava şartları nedeniyle ormanda zorlandıklarını vurgulayan Kalemli "Bu işte mantarın yerini bileceksin. Günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre gidiyoruz. Bazen hiç mantar bulmadan da döndüğümüz oluyor. Bazen de 7 kilograma kadar mantar buluyorum" ifadelerini kullanarak "Mantarı köpekler buluyor, 30 metre çapında bir alanda mantar varsa köpek onun kokusu alır ve hemen kazmaya başlar. Köpek olmadan bu işi yapmanın imkanı yok. Köpek bir yerde mantarın kokusunu alıp koştuğunda heyecan oluyor" dedi.

40 İLA 70 EURO OLARAK FİYATLANDIRILIYOR

Kalemli, mantarın en çok yaz ayında çıktığını aktardı. Trüf mantarının diğer mantar türlerine göre kazancının daha fazla olduğuna işaret eden Kalemli, kalitesi düşük mantarın 40 avroya, kaliteli mantarın ise 70 avroya sattığını anlattı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.