Hoş geldin…

Değerli okuyucularım; “Oruç sadece benim içindir. Onun mükâfatı da bana aittir” diye buyurmuştur Cenab-ı Hakk. Çok şükür ki o 11 ayın sultanı kutlu aya erişmiş bulunmaktayız. Dün akşam teravih namazı başladı, bu gece de sahura kalkıp, orucumuza niyet edeceğiz. Hoş geldin kutlu ay…

***

Ramazan’ın lügat anlamı "yanmak"tır. Çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. Ramazan, oruç ayıdır. Bu aya yetişen akıllı ve buluğ çağına ermiş olan Müslümanlara oruç tutmak emredilmiştir. Bu ayda bir oruçluya iftar verene oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. Orucun sevabını Allah bilir. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu ayda elden geldiği kadar, ibadet etmeliyiz.

***

Değerli okuyucularım bu ayda beslenme alışkanlıklarımıza özen göstermek, sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın en önemli parçasıdır. İftar ve sahur öğünlerinde beslenmemize dikkat etmeli, vücudumuzu enerjiyle donatmanın yanı sıra sağlıklı kilo kontrolünü de elde bırakmamalıyız.

Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler arasında su tüketimi, lifli gıdaların tercih edilmesi, protein alımına önem verilmesi ve aşırı şekerli veya tuzlu besinlerden kaçınılması da önem sağlamaktadır. Bu arada sahuru ihmal etmemeliyiz.

Sahur, uzun süre açlık öncesi öğün olduğu için mutlaka yapılması zorunludur. Bu durum hem iftarda aşırı yemek tüketimimizin önüne geçecek, hem de gün içerisinde almamız gereken enerji ve proteini tek bir öğünde almamızı sağlayacaktır.

Sahurda dikkat etmemiz gereken şeylerin başında ise bol su içmek, mutlaka lifli besin tüketmek ve yeterli protein almak gelmektedir.

Az tuzlu besin tüketmek de gün içerisinde daha az susamamızı sağlar. Protein kaynağı olarak ise yumurta, bakliyatlı çorbalar, az tuzlu peynir, süt tercih edilebilir. Yavaş ve dengeli beslenmek en dikkat etmemiz gereken şeylerin başında gelmektedir. İftarımızı bir bardak su ve zeytin/hurma ile açtıktan sonra, az olmak şartıyla sebze, domates, ezogelin, yoğurt çorbası midemizi rahatlatır. Daha sonra ana yemek tercihleri; kuru baklagil yemeği, ızgara köfte, tavuk sote, ızgara balık olabilir. Ana yemek muhakkak ızgara, haşlama sebzelerle zenginleştirilmeli veya yanında bol salata tüketilmelidir. Böylece kabızlık gibi şikâyetlerin de önüne geçilecektir. Enerji ihtiyacı içinse yeterli miktarda karbonhidrat almamız önemlidir.

İftar sonrasında, şerbetli tatlılar veya ağır ara öğünler reflü, gastrit gibi şikâyetlerin oluşmasına yol açabilir.

İftarda da sahurda da dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden biri yeteri kadar su içmektir. Yeteri kadar su içmemek, başta tansiyon, böbrek olmak üzere birçok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Özellikle kabızlık, hazımsızlık gibi şikâyetleriniz varsa; sahurda, iftarda ve ara öğünde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları