EYT’den emekli olanlar dikkat ‘Patronunuz onayınız olmadan bunu asla yapamaz’

EYT’den emekli olanlar dikkat ‘Patronunuz onayınız olmadan bunu asla yapamaz’
Emeklilikte yaşa takılan kişiler için hayata geçen EYT yasasıyla ilgili merak edilenler bitmiyor. EYT’li olsa bile çalışmaya devam etmek isteyenler yasal haklarını öğrenmek istiyor. EYT'li çalışabilir mi, işveren maaşı düşürebilir mi?

Çalışmanın ağır yükünü çekmiş ve artık emekli olmak isteyen, ancak yaş doldurmayı bekleyen kişiler için yaş şartını ortadan kaldıran EYT yasası pek çok kişi için olumlu yanları olan bir uygulama olarak görülüyor. Emekli maaşı alarak çalışmayı bırakmak isteyen kişiler olduğu gibi, henüz çalışmayı bırakmak istemeyen, kendinde o gücü gören veya ekonomik sıkıntılar yaşayıp çalışmak zorunda kalan kişiler de bulunuyor. Çalışmayı düşünen bu kişiler, EYT kapsamında emekli olsalar bile aynı iş yerinde devam etmeyi düşünebiliyorlar.

EYT’li olup halihazırda çalıştıkları iş yerlerinde çalışmaya devam etmek isteyenler kişiler işverenlerinin hangi yaptırımları uygulayabileceklerini de merak ediyor. EYT’den emekli olup çalışabilir miyim, emekli olup aynı iş yerinde çalışanın maaşı düşer mi konuları akılları kurcalıyor. Peki, işveren EYT’li olan çalışanının maaşını düşürebilir mi?

p546.jpg

EYT’Lİ OLUP ÇALIŞILABİLİR Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasıyla emekli olan kişiler de çalışıp geçimini sağlamaya devam etmek isteyebilirler. Ancak bu kişiler yasal olarak EYT’den emekli olup çalışabilir miyim diye soruyor olabilirler.

Bu durumda EYT’lilerin çalışmasında herhangi bir engel yok. Hatta EYT’li olan kişiler emekli oldukları kurumda çalışmaya devam edebildikleri gibi başka bir yerde de çalışmaya devam edebilirler.

emekli4.jpg

PATRONUM MAAŞIMI DÜŞÜREBİLİR Mİ?

EYT ile emekliliğe hak kazanan kişiler eğer çalışma yaşamlarına devam etmek istiyorlarsa ve aynı iş yerlerinde devam etmeyi düşünüyorlarsa ‘işveren EYT’li olan çalışanının maaşını düşürebilir mi’ sorusunun cevabını da merak ediyor.

EYT kapsamında emekli olunsa bile çalışmaya devam eden kişilerin aldıkları çalışma ücreti, işveren ile ortak bir kararla yeni bir sözleşme yapılmadığı müddetçe düşürülemiyor.

Çalışanın ücretinin düşürülmesi durumu, esaslı bir değişiklik olarak kabul ediliyor ve İş Kanunu’na göre bu tür esaslı değişiklikler çalışanın onayı alınmadan yapılamıyor.

emekli1.jpg

ÇALIŞANIN ONAYI OLMADAN BUNLAR YAPILAMIYOR

İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi ihtiyaçlara uygun şekilde düzenlenebilse bile bazı esaslı değişiklerde dikkat edilmesi gerekiyor. Bu esaslı değişiklikler çalışan onayı gerektiriyor.

Eyt’li ve çalışmaya devam eden kişilerin maaşının düşürülmesi de dahil olmak üzere çalışanın iş yükünün artırılması, çalışma saatlerinin değişmesi, iş yerinin ulaşımının sonradan zorlaşması yani taşınma gibi konular esaslı değişiklik olarak kabul ediliyor.

emekli2.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.