Evini satan buna yöneliyor 'Yatırımda trend değişti'

Evini satan buna yöneliyor 'Yatırımda trend değişti'
Birçok kişi, yatırım aracı olarak konut ve araba tercih ediyordu. Ancak son dönemlerde yaşanan ekonomik sorunlar bu yatırım araçlarında da değişime neden oldu.

Ev sahipleri ve kiracılarla ilgili neredeyse her gün karşı karşıya getiren hususlar çıkıyor. Araç piyasasında yaşanan sorunlarla da yatırım araçlı ev ve araba alanları tercihleri değişmeye başladı.

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, konutun artık yatırım aracı olmadığını ve yatırımcıların iş yerlerine yöneldiğini belirtiyor.

Kiralara gelen yüzde 25 zam sınırı konutu yatırım aracı olmaktan çıkardı. İstediği zammı yapamayan ev sahipleri, artık evlerini satışa çıkarıyor. Evini satan yatırım amaçlı iş yeri alıyor.

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Ev sahipleri kiracılara istedikleri zammı yapamadığı için evlerini satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için dairelerinin prim yapma oranı, değer oranı da düşük seviyede devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

Ev ve işyerleri yatırım aracı olmaktan çıkabilir - Akdenizde Yeni Yüzyıl

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Konutlar yatırım aracı olmaktan çıktığını ve yatırımcının artık iş yeri almaya yöneldiğini ifade eden Altınay, “Özellikle Trakya bölgesinde yatırımcılar artık konut almaya değil de iş yeri almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde fabrikaları, sanayi dükkanlarını alıp yatırımlarını bu şekilde yapıyorlar. Örnek vermem gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanını, metrekaresi 900 dolar, 1000 dolar gibi satın alıyorlar. Yani 270 bin dolardan satın alıyorlar. TL bazında yaklaşık 7 buçuk milyon TL ye geliyor. Bu 300 m2 işyerini Kiraya vermek istediğin zaman kira bedeli yaklaşık 1500 dolar. Bu da 50 bin civarı bir rakama denk geliyor. Ve bunu 150 ayda amorti ediyor” diye konuştu.

Emlak (Gayrimenkul) Haberleri | SabahSANAYİDE DÜKKAN ALMAK DAHA CAZİP

Ekim ayı kira artış oranı iş yerlerinde şu an yüzde 55 oranında olduğunu belirten Gülcan Altınay,

“Konutlarda ise yüzde 25 olduğu için yatırımcı, artık yatırımlarını iş yerlerine, sanayi dükkanlarına yani bütçesine uygun yerlere yapıyor. Örnek veriyorum. 7-8 milyon liraya daire almak değil de bunun yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi. Bütçesi daha fazla olan daha büyük metrekareyi tercih ediyor ya da 2 tane dükkanı yan yana alıyor. Daha büyük bir iş yerine daha büyük bir sanayiciye, fabrikaya kiraya veriyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.