Ev sahipleri için kritik dönem 'Son 3 gün'

Ev sahipleri için kritik dönem 'Son 3 gün'
Kirada olan ev sahipleri için yeni dönem 1 Mart 2024 tarihinden itibaren başlıyor. Kiracı haklarını korumak amacıyla, gereken yasal düzenlemelere uymayan ev sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanacak.

21 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenlerin beyan etmesi gereklidir. Ancak, elde edilen gelir istisna kapsamında ise, beyanname verilmesine ihtiyaç duyulmuyor.

Konutlardan sağlanan kira gelirleri zamanında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için öngörülen istisnadan yararlanılamayacak.

Geçen sene elde edilen kira gelirlerinin beyan dönemi, 1 Mart tarihinde başlayacak. 2023 yılı için belirlenen istisna miktarı 21 bin lira olarak açıklandı. Bu miktarın üzerinde kira geliri elde edenlerin gelirlerini beyan etmeleri gerekecek.

Örneğin, 2023 yılında konutunu aylık 1.700 liraya kiralayan bir kişi, yıl boyunca toplamda 20 bin 400 lira kira geliri elde ediyor. Bu durumda elde edilen gelir istisnanın altında olduğu için beyanname verilmesine gerek olmayacak.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem başlıyor! - Başka Gazete

KİMLER YARARLANAMIYOR?

Rehberde kimlerin istisnadan yararlanamayacağı da tek tek sayıldı. Buna göre ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar istisnadan yararlanamıyor.

21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenlerden beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı üçüncü gelir diliminin ücretler için geçerli olan 2023 yılı için belirlenen 550 bin liralık tutarı aşanlar da 21 bin liralık istisnadan yararlanamıyor.

MİRASÇILAR DİKKAT!

Rehbere göre, aynı konuta birden fazla kişinin ortak olduğu durumlarda, bu konuttan elde edilen kira gelirleri vergilendirilirken, 2023 takvim yılı için belirlenen 21 bin liralık istisna tutarı her bir ortak için ayrı ayrı dikkate alınmaktadır.

Benzer şekilde, miras yoluyla elde edilen bir konutta eğer miras paylaşılmamışsa, her bir mirasçı bu istisnadan ayrı ayrı faydalanabilmektedir.

Ev sahiplerinden kira kurnazlığı: Zam engelini böyle aşıyorlar | soL haber

DİLEKÇE İLE BİLDİRİLEBİLİR!

Gayrimenkulden herhangi bir kira geliri elde edilmemesi ya da ilgili takvim yılı için belirlenen istisna tutarının altında gelir elde edilmesi durumunda, vergi dairesine beyanname verilmeme gerekçesini içeren bir dilekçe ile bildirilebilir.

Rehberde, dilekçe verme nedenleri, “İstisna altında kira geliri elde ettim (konut), kira geliri elde etmedim, gayrimenkulü sattım, kendim oturuyorum, usul (üstsoy), füru (altsoy) veya kardeşim oturuyor, beyan sınırı altında kira geliri elde ettim (iş yeri, diğer, hak)” olarak sıralandı.

KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE EV SAHİPLERİNE CEZA YAĞACAK

Kira gelirinin bildirilmemiş veya yetersiz bildirilmiş olması durumunda vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat uygulanacak.

İDARİ PARA CEZASI NEDİR, SİLİNDİ Mİ? Yeni borç yapılandırma paketi neleri kapsıyor?

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.