Ev sahibi ve kiracılar dikkat Bakanlık evinize tebligat gönderebilir

Ev sahibi ve kiracılar dikkat Bakanlık evinize tebligat gönderebilir
Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden mülk sahiplerini denetlemeye başladı.

Kira gelir vergisi denetimleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı, kiralık konutlarda oturan kiracılara tebligat göndermeye başladı. Bakan Mehmet Şimşek, mart ayında yaptığı açıklamada, kira ücretlerinin düzenli olarak beyan edilmesini sağlamak için gayrimenkul sahiplerinin denetleneceğini söylemişti. Şimdi ise yaklaşık 4,5 milyon kiralık konutun adreslerine vergi dairesi tarafından ziyaretler düzenlenecek. Kiracılardan istenen belgeler arasında kira sözleşmesi, banka dekontu ve varsa emlakçı bilgileri bulunuyor. Kiracılar, tebligatta belirtilen tarihte vergi dairesine giderek kira ödemeleri hakkında bilgi vermek zorunda.

KİRACILAR GÖRÜŞMEYE GİTMEK ZORUNDA MI?

Arabulucu Avukat Umut Metin konuyla ilgili şöyle konuştu: "Görüşmeye gitmek gerekiyor mu? Burada zorunluluk yok. Ama gitmesi kendi yararı olur, kiracı gitmeden yazılı beyanda bulunabilir. Önerim bu tarz bir davete icabet etmenin ihtiyaç olduğu yönünde. Kira beyanlarında eksiklik vs. olabilir."

wsdw.jpg

UYGULAMA İLE AMAÇLANAN NEDİR?

Arabulucu Avukat Umut Metin: “Konutlara yönelik olarak kira gelirinin doğru beyan edilip edilmediği konusunda bir çalışma bulunuyor. Görüşmeye davet yazıları gönderilerek belki de banka üzerinden görülen ödemelerin eksik veya fazla beyan edildiğinin tespit edilmesine rağmen bu işin aslını öğrenmek için kiracıların izni gerekiyor. Cezalandırıcı bir yöntemden ziyade vergilendirmeyi tam sağlayabilecek bilgi isteniyor.

Görüşmeye gitmezseniz vergisel sorununuz çözmüş olmuyorsunuz. Kişi, kiracı da olsa görüşmeye icap edip gerçek kira bedelini söylemesi önemli. Sistem şu yaklaşımda değil: ‘Biz yanlış beyanda bulunan kiracıları mülk sahiplerini bulalım, hepsini cezalandıralım’ yaklaşımı söz konusu değil. Yapılmak istenen ülke genelinde kira gelirlerine ilişkin doğru beyanda bulunma kültürünü disipline etmektir.

Kamunun kaynağa ihtiyaç duyduğu bu süreçte vatandaşın vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için dürüst davranması gerekiyor. Şimdi vergi dairesi kendi görevi itibarıyla kendisine karşı doğru beyanda bulunulması için görüşmeler icap ettiriyor. “ ifadelerini kullanarak Bakanlık tarafından yürütülen çalışma kapsamında kiracılar ile görüşülmesi gerektiğini belirtirken bu uygulama da herhangi bir cezalandırma değil de vergilendirme işlemlerinin daha sağlıklı ve sistematik yapılmasının amaçlandığını belirtiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.