Ev sahibi olmak için yeni sistem 'Artık herkes alabilecek

Ev sahibi olmak için yeni sistem 'Artık herkes alabilecek
Yükselen ev fiyatları, artan enflasyon ve düşük gelir düzeyi ev sahibi olmanın önüne geçmesin diye inşaat firmalarından yeni bir sistem fikri doğdu.

Ev fiyatlarının artması, geçim sıkıntısı çeken vatandaşın artık ev sahibi olmasını zorlaştırıyor. Milyonlarca kişi kiracı olarak yaşamını sürdürüyor. Ancak inşaat firmaları, konut sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldüreceğini düşündükleri bir sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Fahiş konut fiyatı artışları, kazancın günbegün erimesi, çalışan kesimin düşünmeden ve bir birikmişi olmadan ev almasını imkansız hale getiriyor. Kira ödemenin bile gittikçe zorlaştığı dönemde, ev sahibi olmak isteyenler için inşaat firmalarından bir fırsat geldi.

ev.jpg

Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre artık aşamalı şekilde ev sahibi olunabilecek. Peki, sistem nasıl işliyor?

EV BORCUNA GİREBİLMEK BİLE LÜKS OLDU

Konut sahibi olmak isteyip borca girmeyi kendine yük bilmeyen vatandaş bile ev alabilmek için yeteri kadar gelir ve banka kredisi bulamıyor. Artan fiyatlar karşısında ev borcuna girmekte zorluk çeken vatandaşları fark eden inşaat sektörü; banka kredisi almakta zorluk çeken, kazancı dışında başka geliri ve birikmişi olmayanlar için yeni sistem çıkarıyor.

evparaa.jpg

Ev sahibi olmak isteyenlere kolaylık sağlamayı düşünen inşaat firmaları aşamalı sistemi hayata geçiriyor. Böylece konut sahibi olmak isteyen vatandaş önce taksitle arsayı alacak, sonrasında inşaat maliyetini ödemeye geçecek. Aşamalı sistem, inşaat firmalarına göre birçok kişiyi ev sahibi yapacak.

EV ALMADA AŞAMALI SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Aktif olarak faaliyet gösteren bazı inşaat firmaları bu sisteme geçmiş durumda. Sisteme göre, aşamalı konut sahibi olmak isteyenler öncelikle arsa payını alıyor, ardından inşaat maliyetini ödeyip iki aşama sonrasında ev sahibi oluyor.

Arsa payı ödemeyle başlayan müstakbel konut sahipleri 36 aya kadar vadeli ödeme sisteminden yararlanabiliyor. Yapılan sözleşme tarihiyle birlikte 9-18 ay arasında inşaatlar başlatılıyor.

Arsa borçlarını ödeyip bir arsa sahibi olan vatandaşlar artık inşaat maliyetini peşin veya taksitli olarak ödeyerek ev sahibi olabiliyor. Ödemeler inşaat başlangıcında başlıyor, daireler inşaat başlangıcından sonra 36 ay içinde sahiplerine veriliyor.

43534.jpg

BU SİSTEM NE KAZANDIRIYOR?

Konut sahibi olmak isteyenler için kolaylık sağlayan bu sistem, firmanın arsayı daha ucuza mal etmesini sağlıyor ve tüketicilerin yüzde 30 oranında kazanmasına yol açıyor.

Ayrıca arsa payını alan kişiler isterlerse inşaat sürecinde paylarını satabilir. İnşaat maliyeti arsa payı sahibi tarafından ödenemezse, firma bu ödemeyi kendisi yaparak evi satışa çıkarabiliyor. Arsa payı oranı hesaplanarak arsaya ödeme yapan vatandaşa ödeniyor. Yani ev almak isteyip bu sisteme girenler ardından inşaat maliyetlerini ödeyemez duruma gelirlerse arsa paylarını satabiliyor ve sistemden ayrılabiliyor.

Konut sahibi olmak isteyenler için maliyeti düşüren bu sistem, avantajlı gibi görünüyor ancak sonrasında ödemeleri yapıp yapamayacağını tüketicinin önceden bilmesi ve öngörmesi gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.