Erzincan'da maden faciası 'Celal Şengör'ün o sözleri yeniden gündem oldu

Erzincan'da maden faciası 'Celal Şengör'ün o sözleri yeniden gündem oldu
Erzincan'da gerçekleşen maden faciasının ardından Celal Şengör'ün o sözleri yeniden gündeme geldi.

Erzincan İliç'te dün yaşanan altın madeninin çökmesi sonrasında 9 işçi göçük altında almış ve siyanür dolu dağlar Fırat Nehri'ne doğru ilerlemeye başlamıştı.

Tüm bu yaşananların akabinde Dünya Madenciler Günü'nde konuşan Prof. Dr. Celal Şngör'ün maden sahalarıyla ilgili o sözleri yeniden gündeme geldi.

Şengör konuşmasında maden sahasının açılmasına karşı çıkanların 'zır cahil' olduğunu belirterek, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ise 'Cahille sohbeti kestim' sözüne atıf yapmıştı.

ekran-goruntusu-2024-02-14-112748.png

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde, "4 Aralık Dünya Madenciler Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele, eski maden sahalarının doğaya kazandırılması üzerine önemli konuşmalar gerçekleştirildi. Panelde, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Güven Önal gibi sektörün önde gelen isimleri, madencilik faaliyetlerinin doğa üzerindeki etkilerini ve eski maden sahalarının nasıl rehabilitasyon edilebileceğini tartıştılar.

İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, İTÜ Maden Fakültesi'nin emekli akademisyenlerinden Prof. Dr. Celal Şengör, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal katıldı. Panelde, madencilik faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkileri ve rehabilitasyon süreçleri ele alındı.

ekran-goruntusu-2024-02-14-112800.png

Prof. Dr. Celal Şengör, madencilik faaliyetlerinin doğayı tahrip etmediğini, sadece doğanın yüzünü değiştirdiğini belirtti. Çevrecilerin endişelerini anlamak ve çözüm bulmak gerektiğini vurgulayan Şengör, rahatsızlık duyanların genellikle bilgisiz olduklarını söyledi. Şengör, "Madencilik doğayı tahrip etmez, sadece yüzünü değiştirir. Çevrecilerin haklı olduğu pek çok yer var, ama çevreci nasıl çevreci ona bakacaksınız. Çevreci olmak isteyenler, alternatif çözümlere açık olmalıdır." diye konuştu.

Öte yandan Şengör konuşmasının devamında, "Yan taraftaki köy manzarasını kaybediyormuş, bana ne. Ama 'Bana ne' diyemiyorsunuz. Adamcağızın da hakkı güzel bir yerde oturmak. Kardeşim sen güzel bir yerde oturmak istiyorsun fakat şu alternatifler de var, sana senin çocuğuna faydalı olacak sana faydalı olacak. Bu alternatifleri istemez misin?" dedi.

Celal Şengör, "Efendim, "Madencilik doğayı tahrip eder" diyen adamı kovacaksın. Bakın önde gazeteciler oturuyor, ben bunlara diyorum ki; bu çevreciler zır cahil grubu, kovun bunları diyorum. Biz bunu yapamayız biz gazeteciyiz diyorlar. İlber Ortaylı bir laf söylemişti hatırlıyor musunuz? Cahille sohbeti kestim diye. Yerden göğe kadar haklı adam. Çevrecilerin haklı oldukları pek çok yer var ama çevreci nasıl çevreci ona bakacaksınız. Ben çevreciyim ben avukatım, ben çevreciyim ben işletmeciyim, defol git diyeceksin." ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.