Erken emekli olmak isteyenler bu fırsatı kaçırmayın 'Altın kesede emeklilik'

Erken emekli olmak isteyenler bu fırsatı kaçırmayın 'Altın kesede emeklilik'
Erken emekliliğe yönelik yeni düzenlemeler emekli olmak isteyen vatandaşlar için önem arz ediyor.

Emeklilik emeklilik hayali kuran ancak EYT’den faydalanamayan vatandaşlar için bu kapsamda yapılacak yeni düzenlemeler merak ediliyor. Peki mevcut erken emeklilik yolları neler?

whatsapp-gorsel-2023-11-24-saat-23-09-02-c02fdc9f.jpg

Vatandaşın bir çoğu emeklilik için temel kriterleri, eksik veya yanlış biliyor. Emekliliğe gün sayarken emeklilik şartlarına hakim olmanız, haklarınız konusunda da farkındalık sağlıyor. Emeklilik planlaması için erkeklerde 25 yıl kadın neredeyse 20 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Sigortalılık süresinde kişinin işe giriş tarihine ve ödediği prim sayısına bakılıyor.

NASIL ERKEN EMEKLİ OLUNUR?

Sektör farketmeksizin iş hayatının yoğunluğu ve stresi Vatandaşı erken emekli olmak noktasında farklı yollar aramaya yönlendiriyor. Erken emeklilik kapsamında kadın çalışanların çocuk sahibi olması, kadınların erken emekli olabilmesi için büyük avantajlar sağlıyor. Öte yandan 3 çocuğa kadar toplam 2160 gün prim kazanımı elde ediliyor. Erkekler için ise askerlik sürelerini borçlanarak, emeklilik yaşını düşürmek ve ekstra prim kazanmak mümkün hale geliyor.

whatsapp-gorsel-2023-12-31-saat-03-58-17-f08d5a03.jpg

SAĞLIK SORUNUNUZ VARSA MALÜLEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Bununla birlikte, iş yapma gücünü %60 oranında kaybedenler de malûlen emekli sayılıyor. özellikle sağlık sorunları sebebiyle çalışma hayatının yoğun temposuna dayanamayan vatandaşlar bu kapsamda erken emekli olma yoluna gidebiliyor. Engelli bireyler, vergi indiriminden faydalanabiliyor, ağır işlerde çalışanlar ise yıpranma payı ile daha erken emekli olabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.