Elektrik tellerindeki toplar ne işe yarıyor 'Kimse detayını bilmiyordu'

Elektrik tellerindeki toplar ne işe yarıyor 'Kimse detayını bilmiyordu'
Yolda bir yerden bir yere giderken elektrik tellerindeki toplar göze takılır. Ancak bu topların varlığıyla ilgili detayları herkes bilmiyor. Merak uyandıran toplar ne işe yarıyor?

Elektrik tellerindeki renkli toplar, çoğu zaman dikkatimizi çeker ancak bu topların işlevini bilmeyiz. Bilmeyenler, elektrik tellerindeki toplar ne işe yarar diye sorguluyor ve detaylarını merak ediyor.

elektriktop.webp

Vatandaşların yolculuk esnasında sıklıkla gördükleri büyük elektrik direklerinde bulunan tellerin üzerindeki renkli küreler, dikkat çekici şekilde göze çarparlar. Birçok kişi bu topların ne işe yaradıklarını bilmez.

Tellerdeki bu toplar, genelde havai iletim hatlarında kullanılan izolatörlerdir ve işaretleyici olarak da adlandırılırlar.

elektrik-tellerin.jpg

KULLANIM AMAÇLARI NEDİR?

Elektrik tellerindeki toplar, uyarı amaçlı tellerde dururlar. Tellerin belirgin şekilde görülmeleri için konulurlar. Düşük irtifada bulunan hava araç pilotlarının telleri görebilmesi için bu toplar tellere monte edilir.

elektrik-tel.jpg

Pilotların tellere çarpmaması için kullanılan ikaz küreleri, tellerin yerini belirtmek ve dikkat çekmek için kullanılıyor. Aynı zamanda yalıtım açısından önemi bulunan bu ikaz küreleri izolatör olarak kullanılıyor. Önemsiz gibi görülen ancak hayati önem taşıyan bu kürelerin düşük görüş mesafesi oluşturan sisli havalarda bile görülebilmesi, helikopter ve uçak pilotları için büyük bir güvenlik önlemi oluşturuyor.

elektrik-telle.jpg

Bu küreler kolayca monte edilebiliyor. Havadaki elektrik iletkenleri üzerine cıvata ile bağlanarak konumlandırılan toplar, uçuş rotalarında sıklıkla kullanılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.