Dünyaca ünlü mobilya devi kepenk indiriyor '1964'ten beridir faaliyet gösteriyordu'

Dünyaca ünlü mobilya devi kepenk indiriyor '1964'ten beridir faaliyet gösteriyordu'
Altmış yıllık mobilya devi olan şirket tasfiye kararı aldı.

Mobilya tasarımını demokratikleştiren ve İngiliz tasarımcı Terence Conran tarafından 1964 yılında Londra'da kurulan sade ve modern mobilya tasarımcısı Habitat, artık üretim yapmama kararı aldı.

Bobigny mahkemesi, geçen hafta, ciddî malî sıkıntıları sebebiyle grubun tasfiyesine karar verdi.

Bu, Camaïeu, André, Kookaï, San Marina, Burton, Gap ve Minelli'nin ardından bir şehir merkezi markasının daha kapanacağı anlamına geliyor demek.

binlerce-sirket-kepenk-indirdi-goz-gore-gore-kapanma-dalgasi-971127-5.jpgSade, düzenli ve modern mobilya ve dekoratif eşya perakendecisinin Fransa'da halen üçü Paris'te olmak üzere 25 mağazası yer alıyordu. Grubun, ayrıca İspanya, İsviçre ve Monako'da da mağazaları mevcut bulunuyor.

Terence Conran, aynı zamanda Paris faaliyet gösteren mağazasını aralık ayı ortasında temelli kapanan Conran Shop'un da kurucusuydu. 1960'larda güçlü bir tasarım unsuruna sahip rafine mobilya ve objeler serisini piyasaya çıkardı.

Bu şekilde Habitat, mobilya süper mağazalarının gelişinden önce, 1970'lerde ve 1980'lerin başında geleneksel mobilya mağazalarına karşı sadece Ligne Roset tarafından işgal edilen bir pazarda kendine yer edindi.

İlk Fransız Habitat mağazası, 1973 yılında Paris'te açıldı ve anında başarıya geçti. Genç ve kentli bir nüfus, Bauhaus ve İskandinav tarzlarından esinlenen mobilyaları çok beğendi.

Habitat’nın asıl sıkıntıları 1991 yılında Terence Conran'ın kurduğu gruptan ayrılmasıyla başlamıştı. Ikea'nın sahibi Ingvar Kamprad markayı devraldı ve İsveçli dev, daha mütevazı aileleri hedeflerken, markayı pazarın en üst noktasına taşıdı.

sirketler-pes-pese-kepenk-kapatti-0c772.jpg

Ingvar Kamprad, 2009 yılında Habitat'ı, firmaları yeniden yapılandırma konusunda uzmanlaşmış Amerikan yatırım fonu Hilco'ya sattı. İngiltere'deki yaklaşık 30 mağaza satıldı. Grubun geri kalanı, Fransa, İspanya ve Almanya'daki yaklaşık 40 mağaza, 2011 yılında Hervé Giaoui başkanlığındaki distribütör Cafom'a devretti. Bazı mağazalarını ise kapatmak zorunda kaldı.

Fransa Mobilya ve Ev Gereçleri Tüccarları Federasyonu Başkanı Didier Baugmarten, 2016'da, 1970'lerin başında ortaya çıkmalarından bu yana ilk kez, büyük ölçekli dağıtım kanallarının artık büyümediğini ve hatta düşüş kaydettiğine dikkat çekmişti.

Baugmarten, bunun da pazarda, özellikle de gelecekte çevrimiçi satışların yükselişiyle yaşanacak derin değişikliklerin işareti olduğuna dikkat çekti.

Habitat Fransa mağazalarında 315 kişi çalışıyor. Satışlar, 2022’de 65 milyon euroya düştü. Ana şirket Habitat Design International'ın 68 çalışanı var ve 2022'de 52 milyon euro satış yaptı.

Habitat halihazırda Fransız mobilya pazarının sadece yüzde 1'ine sahip bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.