Bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü 'Doğanın kadim mucizesi olarak biliniyor'

Bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü 'Doğanın kadim mucizesi olarak biliniyor'
Doğanın mucizesi olarak bilinen zeytin meyvesi bu yıl rekolte de düşüklük yaşarken fiyatı ile de yüzleri güldürdü.

Türkiye'nin en önemli sofralık ve yağlık zeytin üretim yerlerinden olan Manisa'nın Salihli Ovası'nda, zeytin hasadında sona gelindi.

aw103407-01.jpg72 bini sofralık, 35 bini yağlık olmak üzere toplam 110 bin dekar alanda zeytin üretiminin yapıldığı Salihli’de zeytindeki rekolte bu yıl üreticiyi üzerken, zeytin ve zeytinyağı fiyatı ise üreticisini sevindirdi. Sezon başında 110 liradan alıcı bulan zeytin şuan 90 lira ile 70 lira arasında alıcı bulurken, zeytinyağı ise kalitesine göre 250 lira ile 300 lira arasında alıcısını buluyor.

aw103407-02.jpgSalihli’de 50’ye yakın mahalledeki yaklaşık 5 milyon zeytin ağacından elde edilen zeytinler, kalitesine göre sofralık ve yağlık olarak ayrılıyor. Salihli bölgesinde yetişen zeytinden elde edilen zeytinyağlarının kalitesinin yüksek olması sebebiyle yatırımcılar tercihini ilçeye yapıyor.
Öte yandan, rekoltenin düşük olmasına rağmen, yağ verimlerinin de düşük olduğu vurgulanırken, geçtiğimiz yıllarda 4- 5 kilogramda 1 kilogram yağ alınırken, bu yıl ise 7-8 kilodan 1 kilogram yağ elde edildiği ifade edildi.

aw103407-04.jpgZEYTİN MUCİZESİ NEDİR?

Kahvaltının olmazsa olmazı zeytin, tüketildiğinde birçok fayda sağlıyor. Ancak en bilinen yararlarından biri enerji vermesi ve uzun süre tok tutması olarak biliyor.

Omega yağ asitleri açısından zengin içeriği ile bilinen zeytin, metabolizmanın hızlanmasında büyük bir etkiye sahiptir.

aw103407-05.jpgOmega-3 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığını korumada önemli bir rol oynuyor. Trigliserit düzeylerini düşürme, HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyesini yükseltme yeteneğine sahip.

Zeytin ve zeytinyağının nemlendirici etkisi, cildi besleyerek parlaklık ve yumuşaklık kazandırıyor.

aw103407-06.jpg

aw103407-03.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.