Böylesine fiyat farkı görülmesi 'Bahçede 3 tezgahta 45'

Böylesine fiyat farkı görülmesi 'Bahçede 3 tezgahta 45'
Adana Kozan'da narenciye üreticileri bahçe ve pazar farkında uçurum olduğunu belirtti.

Adana Kozan'da önemli narenciye bölgesinden olan Bucak'ta bahçe ve markette ki fiyat farkının yaşandığını belirterek, marketlerde mandalinanın 18-20 TL bandında portakalın ise 25 - 45 TL olduğunu ifade ettiler.

80 dönümlük bahçesi bulunan Erkan Açıcı, "Bucak portakalı Türkiye’de lezzeti tescilli. Coğrafi konum ve iklimi ile lezzeti farklı. Arkadaşım bana dün etiket yolladı, (markette) 44.90 kuruş portakal. Kozan’da da marketlerde mandalina 20 TL’ye kadar satılıyor.

aw111164-07-1.jpgVatandaş olarak biz de suçluyuz aslında. Yerel yönetimler muhtarlar ile görüşüp, yakın olan il belediyeleri, büyükşehirler bizlerin bahçesinden alsın; kendi illerinde ister ücreti uygun fiyata ister ihtiyaç sahiplerine dağıtsın. Hem üreten hem de tüketen mağdur olmaz" diye konuştu.

Üretici, Mehmet Yavuz, yaklaşık olarak 50 dönüm bahçesi olduğunu ifade ederek, "Portakalı da mandalinayı da toplamıyoruz. 1 TL’den bile alıcı yok. Süreç geçiyor ve mandalina için 20 gün var. Kabuğu bozuk cildi bozulmuş diyorlar. Şu an hepsi zarar şu an 100 bin TL zararım var" dedi.

aw111164-07.jpg140 dönüm narenciye bahçesi olduğunu, ürünlerinin bir bölümünü kilogramı 1 TL’den sattığını söyleyen üretici Lütfi Öztürk ise, "Benim evimin dibinde bir markette portakalın kilosu 25 TL yazıyor. Bahçede portakal en az 10 TL olması lazım ki kazancımız olsun" diye konuştu.

aw111164-06.jpg Portakalın ağaçta kaldığını belirten Öztürk, "Toplatmak zorundayız, durması ağaca ve bahçeye zarar. Neredeyse toplanması için üstüne para vereceğiz" ifadelerine yer verdi.

aw111164-02-1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.