Binlercesi çöpe atılıyordu şimdi altın oldu 'Bir anda 33 kat arttı

Binlercesi çöpe atılıyordu şimdi altın oldu 'Bir anda 33 kat arttı
Yıllar öncesinde değeri pek bilinmezken, günde binlercesi çöpe giden lezzetin fiyatı 3 liradan 100 liraya çıktı.

Şırdan, Adana mutfağının gizli hazinelerinden biriydi, ancak artık bu sırrı dışarıya taşındı. Şimdi şırdan bulmak neredeyse bir hazine avına dönüştü, çünkü her hayvanın sadece bir şırdanı olması ve talebin yayılması, bu lezzetin kıtlıkla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Fiyatlarındaki bu yükselişin ana sebeplerinden biri de bu.

Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, şırdanın artan fiyatına dikkat çekerek, "Adana'ya az hayvan geliyor, bu da kıtlık yaratıyor. Şırdanlar diğer illere gönderildiği için eksiklik yaşıyoruz. Eskiden şırdanı döküyorduk, şimdi ise lüks bir yemek oldu. Fiyatlardaki bu artışla ilgili çalışıyoruz. Önceden günde ortalama 3 bin 500 şırdan çöpe gidiyordu. Şimdi Türkiye genelinde talep var, hatta Avrupa'dan isteyenler bile var" dedi.

aw129504-02.jpgŞırdancı Rıfatcan Bilgin ise fiyatların her yıl arttığını belirterek, "Her yıl fiyatlar artıyor ama bu yıl artış çok fazla. Diğer illerde de satış arttığı için fiyatlar daha da yükseldi. Geçen yıl bu zamanlarda ortalama 40-45 liraydı, şimdi ise 85 liraya kadar çıktı. Bazı yerlerde 100 liraya satılıyor. Diğer ürünlerin fiyatını sabit tutmaya çalışıyoruz ama şırdanın fiyatı elimizde değil. Şırdan bulmak zor, fiyatlar artışın nedeni ürünün az olması" dedi.

aw129504-01.jpgSevhan Öksüz, "Fiyatlar çok yükseldiği için birkaç yıldır şırdan yiyemiyorduk. Uzun bir aradan sonra bugün geldik. Fiyatların yükselmesi üzücü" derken, Ünal Öksüz ise, "Fiyatlar çok yüksek, müşteri sayısını artırmak için fiyatların daha makul olması lazım" dedi.

aw129504-03.jpgŞIRDAN NEDİR?

Şırdan, Adana'ya özgü bir sakatat dolmasıdır. Küçük ve büyükbaş hayvanlarda sadece bir tane bulunur. Şırdan, geviş getiren hayvanların midelerinin son bölümüdür.

aw129504-04.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.