Bankaların mevduat faizleri tüm zamanların rekorunu kırdı ‘Kazancı duyan bankaya koşuyor’

Bankaların mevduat faizleri tüm zamanların rekorunu kırdı ‘Kazancı duyan bankaya koşuyor’
Mevduat faizleri tüm zamanların rekorunu kırarak o seviyeye geldi.

Ticari kredi faizleri geçen hafta yüzde 55,76 ile 22 yılın en yüksek seviyesine gelirken, mevduat faizleri de yüzde 53,63 seviyesine gelmişti. Merkez Bankası'nın enflasyon ve kurdaki baskıyı azaltmak amacıyla aldığı önlemler piyasalarda etkisini hissettiriyor.

Ticari kredi faizlerinde geçen hafta yıllık yüzde 55,76 ile son 22 yılın en yüksek seviyesi geldi. Mevduat faizleri ise yüzde 53,63'e ulaşarak rekor tazeledi. Merkez Bankası'nın enflasyon ve kurdaki baskıyı azaltmak amacıyla aldığı yeni tedbirler, faizlerdeki bu yükselişin arkasındaki ana etmen olarak görülüyor.

para.jpg

MERKEZ BANKASI HAREKETE GEÇTİ

TL mevduat faizlerinde 22 Aralık 2023 haftasında yüzde 52,60 ile 21 yılın zirvesine gelirken hemen ardındaki beş haftada mevduat faizlerinde düşüş yaşanmıştı ve ortalama oran yüzde 49,61'e kadar düştü. Enflasyon ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltmayı hedefleyen Merkez Bankası'nın (TCMB) attığı adımlar sonrasında mevduat faizleri tekrar yükseliş yaşandı.

Birçok vatandaş ise düşük hacimli normal TL mevduat için yüzde 40-45 aralığında faiz oranları ortaya çıkıyor. Bankalarca TL mevduatlara fiilen uygulanan azami faiz oranı ise Ocak 2024 itibarıyla yüzde 69 seviyesinde yer alıyor.

kademeli-emeklilik-icin-tarih-verdi-2000-sonrasi-sigortalilar-qulr.jpg

FAİZ REKOR KIRIYOR

İhtiyaç kredisi faizleri geçen hafta ortalamada yüzde 63,36 ile son dokuz haftanın zirvesine gelirken, 22 yılın zirvesine geldi. Ortalama ihtiyaç kredisi faizleri 5 Ocak 2024 haftasında yüzde 63,42 ile 22 yılın zirvesine de geldi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.