Bakanlıktan flaş konut kredisi açıklaması 'Bankalar artık bu işlemleri yapamayacak'

Bakanlıktan flaş konut kredisi açıklaması 'Bankalar artık bu işlemleri yapamayacak'
Ticaret Bakanlığı, konut kredisi almak isteyen vatandaşları bankaların zorunlu olarak dayattığı hayat sigortası, otomatik ödeme talimatı, ve tamamlayıcı sağlık sigortası gibi ek taleplerinden korumak adına önemli bir adım attı.

Bankaların konut kredisi başvurularında sunduğu ek finansal ürünler ve hizmetler sık sık tartışma konusu oluyordu. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle birlikte konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicilerin otomatik ödeme talimatı, tamamlayıcı sağlık sigortası gibi ek hizmetleri zorunlu olarak alması engellenecek.

BANKALAR O İŞLEMLERİ YAPAMAYACAK

Bankalar tarafından tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili zorunlu deprem sigortası olan DASK harici sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı sözleşmesi kredi ile ilgili olanlar hariç olmak üzere otomatik ödeme talimatı, tamamlayıcı sağlık sigortası gibi yan finansal ürün ve hizmetler alım şartına bağlanamayacak.

konut-2.jpg

Bu gelişmelerle ilgili detayları Milliyet'e aktaran Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, vatandaşların bu durumlarla karşılaştığında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini açıkladı. Özelmacıklı'ya göre, yasalara aykırı bir durumla karşılaşıldığında Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulabiliyor.

Başvuru tutarları her yıl belirleniyor ve Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden şikayetler iletiliyor. Ayrıca, tüketici kredilerinde cayma hakkı da bulunuyor ve konut kredilerine ilişkin tüketici uyuşmazlıklarında Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabilmesi için 2024 yılı parasal değerleri yeniden düzenlendi.

185180.jpg

Özelmacıklı, konut kredisi başvurusu yaparken karşılaşılan hayat sigortası gibi zorunluluklara da değindi. Şu anda yüzde 0,2 ila yüzde 0,3 arasında değişen hayat sigortası primlerinin yaşa göre değiştiğini belirtti. Sigorta isteyip istemediklerine dair vatandaşlara sorulduğunu ifade eden Özelmacıklı, bazı tüketicilerin olası bir vefat durumunda ailelerine borç bırakmamak için bu sigortaları değerlendirdiğini belirtti.

Bankaların konut finansmanı sözleşmelerinde sunduğu tamamlayıcı sağlık sigortaları ve otomatik ödeme talimatı gibi ek hizmetleri zorunlu hale getiremeyeceğini vurgulayan Özelmacıklı, bu düzenlemenin 2022 yılı Ekim ayında yapıldığını da hatırlattı.

Ayrıca, konut kredisi faiz oranlarına da değinen Özelmacıklı, şu anda 120 ay vade için geçerli olan faiz oranının yüzde 2.95 ile 3.05 arasında değiştiğini söyledi. Bununla birlikte, konut kredilerinde gayrimenkulün değeri ve enerji sınıfına göre çeşitli düşüşlerin olduğunu da ekledi.

konut-1-001.jpg

KONUT ALIMI İÇİN FIRSAT DÖNEMİ

Son olarak, Özelmacıklı konut alımının şu anda bir fırsat dönemi olduğunu belirtti. Dövizdeki artışın gayrimenkul fiyatlarına henüz yansımadığını ve birçok ikinci el gayrimenkulün TL bazında düşük seviyelerde olduğunu ifade etti. Bu durumun gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için bir fırsat olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.