Bakanlık'tan çiftçiler için yeni sistem 'O tarihte devreye girecek'

Bakanlık'tan çiftçiler için yeni sistem 'O tarihte devreye girecek'
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım sektöründe, çevresel etkilerin kısmen ya da tamamen kontrol edildiği bitkisel üretim alanlarının takip edilmesi için oluşturulan "Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi"ne geçiliyor.

Planlı üretim politikalarının oluşturulmasına yönelik ortam koşulları kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir kapalı ortamlardaki bitkisel üretim yetiştiriciliğinin kayıt altına alınması için oluşturulan söz konusu sistemin kullanılması, güncellenmesi, izlenmesi, geliştirilmesi ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Düzenlemeyle "Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği" de yürürlükten kaldırıldı.

Kapalı ortamlarda bitkisel üretimde yeni kayıt sistemine geçiliyor

Kapalı ortamda bitkisel üretim ünitesi, bitkinin gereksinim duyduğu çevre koşullarının yapay yollarla oluşturulup denetim altında tutulduğu, aynı üreticinin tasarrufunda alçak tünel, yüksek tünel, sera, çadır, konteyner, prefabrik yapılar ile ahşap, betonarme, çelik, plastik gibi yapı elemanları kullanılarak yatay veya dikey olarak inşa edilmiş birbirinden bağımsız kapalı üretim ortamı olarak tanımlandı.

Toplamda 100 metrekare kapalı alanda bitkisel üretim işletmesine sahip olan üreticiler, kayıtlarını sisteme eklemek veya güncellemek için gerekli belgelerle başvuru yapabilirler.

Birden fazla ilçede üretim yapan üreticiler, kayıtlarını yapmak için ilgili il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. İlgili Bakanlık tarafından yetkilendirilmişse, üreticiler işlemlerini internet veya e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirler.

Bitkisel üretimde yeni kayıt sistemine geçiliyor - Ekonomim

EN GEÇ 31 TEMMUZ 2025'E KADAR FAALİYETE ALINACAK

KOBÜKS yazılımının en geç 31 Temmuz 2025 tarihine kadar aktif hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu süre zarfında, söz konusu yazılımın faaliyete geçirilene kadar başvurular ve kayıtlar, mevcut Örtüaltı Kayıt Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

Geçiş sürecinde, Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne kaydedilemeyen ancak uygun olduğu belirlenen kapalı ortamda bitkisel üretim birimleri için il/ilçe müdürlükleri tarafından geçici kayıt belgesi düzenlenecek.

Bu belge, düzenlendiği takvim yılının sonuna kadar geçerli olacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.