AYM emsal kararını açıkladı ‘O kişilerden yüklü miktarda vergi alınacak’

AYM emsal kararını açıkladı ‘O kişilerden yüklü miktarda vergi alınacak’
Anayasa Mahkemesi ek vergi getirilmesini öngören düzenlemenin iptal talebinin kabul edilmediğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, deprem sebebiyle kurumlar vergisine bir defaya mahsus ek vergi getirilmesini öngören düzenlemenin iptal talebinin kabul edilmediği belirtildi. Ek vergi, çeşitli istisnalardan yararlanan mükelleflere yararlandıkları istisna tutarının yüzde 5’i kadar yararlanmıştı.

Ek vergi, çeşitli istisnalardan yararlanan mükelleflere yararlandıkları istisna tutarının yüzde 5’i kadar uygulanmıştı.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Ek vergide 75 bin mükellefin 45 bin tanesi ilerde dava açabileceğini göz önünde bulundurarak beyannamelerini ihtirazı kayıtla yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi sonrasında çıkarılan 7440 sayılı kanun ile afetzedelerin acil ihtiyacının karşılanması, bölgenin yeniden inşası amacıyla 2002 hesap dönemine ilişkin bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 10 ek kurumlar vergisi alınması hükmü verilmişti.

dikkat-bankalarin-mevduat-faiz-o.jpg

ESKİ KARARLAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, bu konuda 1999 depremi ardından getirilen ek vergiye yönelik iptal başvurusunun reddedildiği kararlarına yönelik atıflarda bulunduğu belirtildi.

Kararda; Anayasa Mahkemesi’nin deprem gibi afetleri yaşadığı dönemde oluşan ekonomik kayıpların telafisi için -ölçülü olmak kaydıyla- ek vergilerin öngörülmesinin, mali güve göre vergilendirme ve vergi yükünün adaletli dağılımı ilkelerine aykırı olmadığına yönelik eski kararlar gerekçe gösterildiği aktarıldı.

tl-mevduat-faizi-yuzde-50-ye-kosuyor-1-1.png

TOLU: 73 MİLYAR 988 MİLYON LİRASI TAHSİL EDİLDİ

Ekonomi yazarı Abdullah Tolu yazdığı bir yazıda; 2022 hesap döneminde yönelik kurumlar vergisi matrahı beyan eden 1 milyon 69 bin mükelleften 75 bin tanesi için ek vergi hesaplandığını açıklamıştı.

Fakat bu 75 bin mükelleften 45 bini kurumlar vergisi beyannamelerini ihtirazi kayıtla verildiği aktarıldı. Tolu’nun aktardığı bilgilerde; bu kapsamda toplam 200 milyar lira ek vergi tahakkuk etmiş ve bugüne kadar bunun 73 milyar 988 milyon lirası tahsil edildiğini açıkladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.