Altını olanlar dikkat! Ünlü ekonomist “kara göründü” diye duyurdu

Altını olanlar dikkat! Ünlü ekonomist “kara göründü” diye duyurdu
Sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulunan ünlü ekonomist Barış Soydan, altın sahiplerini umutlandıran uyarılarda bulundu.

Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar, özellikle hafta başında yaşanan düşüş altın sahiplerini endişelendirirken, konuyla ilgili önemli uyarılar ekonomist Barış Soydan’dan geldi. Soydan, altın fiyatlarında “Kara göründü” uyarısıyla altın sahiplerinin beklemesini tavsiye etti.

İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR BULUNUYOR

Ekonomist Barış Soydan’a göre altın fiyatlarında artışa sebep olacak iki önemli faktör var. Son günlerde yaşanan düşüşle sarsılan altın sahiplerine uyarılarda bulunan Soydan, ilk olarak İsrail-Hamas çatışmasına işaret etti.

altinf.jpg

Her ne kadar düşüş yaşansa da İsrail-Hamas çatışmalarının şiddetlenmesinin altın fiyatlarına da yansıyacağını ve yükselmenin yaşanabileceğini açıklayan Soydan, fiyatları etkileyen ikinci faktör olarak gevşek faiz politikasını gösterdi. Ancak bu durumun devam edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu da vurguladı.

“ÇOK RİSKLİ OLUR”

Güvenli liman kabul edilen altının İsrail Hamas çatışmasının etkisiyle yükseldiğini ancak bu haftaya düşüşle başladığını kaydeden Soydan, "Ons altın neden düştü? Bundan sonra ne olur? Daha da düşer mi? Altın için short açalım mı? Hayır altın için short açmak (açığa satmak) çok riskli olur. Çünkü evet bir miktar geri çekilme var. Ama ons altını yükselten sebepler masanın üzerinde durmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı ve short pozisyon açmanın (açığa satmanın) riskli olabileceğinin altını çizdi.

“KARA GÖRÜNDÜ”

Altının fiyatını etkileyen iki faktörü de detaylarıyla değerlendiren ünlü ekonomist, İsrail-Hamas çatışmasının kızışması durumunda altın ve gümüşün alıp başını gideceğini söyledi. İkinci fiyat artış nedenini gevşek faiz politikasıyla açıklayan Soydan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Diğer yandan bir faktör daha vardı ons altını destekleyen... O da gevşek para politikasının ufukta belirmiş olması. Kara göründü, kara dediğin faiz indirimleri. Geçen sene biliyorsunuz arka arkaya FED de Avrupa Merkez Bankası da İngiltere Merkez Bankası da arka arkaya faiz artırımları yaptılar.

Onlar faiz artırdıkça altın düştü, buna karşılık dolar endeksi yükseldi. FED'in faiz artırımları dolara ve dolar cinsinden varlıklara yarıyor. Buna karşılık ons altını ve gümüşü düşürüyor. Geçen sene bu oldu. Ama şimdi galiba artık FED başka bir faiz artırımı yapmayacak. Onun mesajlarını vermeye başladı ufak ufak. Piyasalar da bu beklenti içine girmeye başladı."

PİYASANIN BEKLENTİSİNİ VURGULADI

YouTube kanalında bir açıklama yaparak, faiz artışının sona ermiş olabileceğini dile getiren Soydan, "FED'den değil, ancak Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası tarafından gelecek yılın ortalarına kadar piyasaların bir faiz indirimi beklediğini" ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.