Ahmet Ercan'dan deprem açıklaması 'Güvenli illeri tek tek sıraladı

Ahmet Ercan'dan deprem açıklaması 'Güvenli illeri tek tek sıraladı
Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan deprem riski bulunmayan illeri tek tek sıraladı.

Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle ilgili açıklamalarını sürdürüyor. Ercan, deprem korkusu yaşamak istemeyenler için tercih edilebilecek illeri açıkladı.

Yerfizikçi olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sık sık yapılan deprem uyarılarıyla gündeme gelirken, bu kez de deprem korkusu yaşamak istemeyenler için önerilerde bulundu.

Ercan, illeri tek tek sıralayarak, "Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak'a taşınabilir." dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sözlerine şöyle devam etti:

"Bol yeşillik, temiz oksijen, deniz manzarası, taze balık, içten dostluklar ve güvenli bir yaşam... Daha ne istenebilir ki?"

ekran-goruntusu-2024-02-13-090519.png

Türkiye tarihinde derin izler bırakan depremler

1999 Gölcük Depremi, Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen trajik bir olaydır. 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de Kocaeli/Gölcük merkezli olarak meydana gelen deprem, 7,4 büyüklüğündedir. Bu depremde 17.480 kişi hayatını kaybederken, 73.342 bina hasar görmüştür. Deprem, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilmiştir. Yaklaşık 16.000.000 insan, depremden farklı düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle, son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

1999 Düzce Depremi, Türkiye'nin yaşadığı bir diğer büyük felakettir. 12 Kasım 1999 Cuma günü, saat 18.57'de Düzce merkezli olarak meydana gelen depremin büyüklüğü 7,2'dir. 30 saniye süren bu deprem, pek çok ilde hissedilmiş ve Ukrayna'dan da etkilenmiştir. Depremde 763 kişi hayatını kaybederken, 35.519 bina hasar gördü.

2011 Van Depremi ise Türkiye'yi derinden sarsan bir başka doğal afettir. 23 Ekim 2011 günü, saat 13.41'de Van'da meydana gelen bu deprem, 7,2 büyüklüğündedir. 25 saniye süren depremde 644 kişi hayatını kaybederken, 17.005 bina hasar gördü.

2023 Kahramanmaraş Depremleri ise Türkiye'nin daha yakın tarihinde yaşanan büyük depremlerden biridir. 6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak meydana gelen iki deprem, sırasıyla 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindedir. İlk deprem Pazarcık'ta, ikincisi ise Elbistan'da gerçekleşmiştir. Bu depremler Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır gibi geniş bir coğrafyada hissedilmiştir.

Toplamda 46.104 kişi hayatını kaybetmiş, 35 binden fazla bina yıkılmış ve 300 bine yakın bina ağır hasar almıştır. Afet sonrası 2 milyondan fazla kişi barınma sorunu yaşamış ve en az 5 milyon kişi farklı bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Bu depremler, Türkiye'nin acı bir şekilde hatırladığı ve etkilerini uzun süre hissettiği büyük felaketlerinden biri.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.