2000 girişli sigortalılara göbek attıracak gelişme İkinci EYT yasası Meclis'te

2000 girişli sigortalılara göbek attıracak gelişme İkinci EYT yasası Meclis'te
9 Eylül 1999'dan önce sigortalı işe başlayan milyonlarca kişi EYT yasasa ile emekli edilmişti. Yereler seçimler öncesinde birkaç ay ile emekli olamayanlara oh dedirten bir gelişme oldu. 2000 yılı ile birlikte sigortalı olanlara emekli olma yolu gözüktü.

2000 ile 2008 yılları arasında SGK girişi olan milyonlarca çalışına emeklilik yolu açan kademeli emeklilik çalışması Meclis'e geliyor.

Sigorta girişi Eylül 1999 öncesi alan SSK ve Bağ-Kurluları emeklilikte yaşa takılmaktan kurtaran EYT yasasının bir benzerinin yerel seçimlerden önce devreye alınması için yapılan çalışma gündeme bomba gibi düştü. Bu yasanın kabul edilmesi ile birlikte çalışma hayatına 2000 yılı ile birlikte sigortalı olarak giriş yapan milyonlarca çalışan kademeli emeklilik hakkı kazanacak.

Hükümetin yerel seçimlerde de başarı kazanmak üzere en büyük koz olarak ikinci EYT yasasını Meclis'ten geçireceği iddia edildi. Tasarı torba yasa ile birlikte Meclis'e sunulacak.

Yasa tasarısındaki yeni düzenleme ile 2000-2008 arası SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı sigorta girişi olan vatandaşların yaşa takılmaları ortadan kaldırılacak emeklilik yolu açılacak.

ÇALIŞANIN YENİ UMUDU KADEMELİ EMEKLİLİK

Kademeli emeklilik umudu

Kademeli emeklilik sisteminde de çalışanların prim gün sayısını ve yıl şartını sağlaması gerekiyor. Bu iki şartı sağlayan çalışanlar ise yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. İkinci emeklilik yasası olarak gündeme gelen tasarı yerel seçimler öncesinde 2000 yılı 1 Ocak itibari ile sigorta olanları kapsayacak.

Yeni düzenleme ile emeklilik yaşı 5-6 yıl öne çekilmiş oluyor.

SSK'lı kadın çalışanlar için yıl şartı 20, erkek çalışanlar için ise 25 yıl olarak belirlenmişti. Kadın ve erkek olmalarına bakılmaksızın sigortalıların emekli olmaları için 5000 – 5975 arası prim gün sayısını doldurmuş olmaları gerekiyor.

para.jpg

8 EYLÜL'DE ÇIKARILAN YASA NELERE DEĞİŞTİRMİŞTİ?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’da değişiklik yapılmadan önce emeklilik için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi yeterli oluyordu. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde ise bu yaş 60 olarak belirlendi ve en az prim gün sayısı ise 7000'e yükseltildi. Yasa 2008 yılında biraz daha ağırlaştırarak emeklilik yaşı 65'e çıkarıldı. Bu kanunla birlikte prim gün sayısı 20-25 yılı geçenler bile yaş sınırına takılarak emekli olamamaya başladı. Emekli olamayanların sayısı her geçen gün arttı.

sandiksecim.jpg

Milyonlarca çalışana umut olan açıklama SGK Uzmanı Emin Yılmaz'dan geldi. Emin Yılmaz Vatan'a yaptığı açıklamada şu anda Meclise sunulan ikinci bir EYT yasası bulunduğunu ve bu yasanın 2000 sonrasında işe başlayanların emekliliklerini de kapsadığını diye getirdi.

para3.jpg

Yasa teklifinin içeriği hakkında bilgi veren Emin Yılmaz, yasanın prim günlerinin 6.250 günden başlayarak 7.000 güne kademeli olarak artırılmasını ön gördüğünü söyledi. Bu da prim gün sayısının direkt 7.000 gün değil, 6.250 günden başlayarak prim günlerinin kendi içinde kademeli olarak değişmesi anlamına geliyor. Yılmaz'ın açıklamasına göre yasa emeklilik yaşlarını 43'ten başlayıp 50 ve 52 yaşa kadar ilerlemesi talep ediliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.