Zelenski'nin koltuğunu sallayan adam kim Ardan Zentürk savaşın değişen dengelerini açıkladı

Zelenski'nin koltuğunu sallayan adam kim Ardan Zentürk savaşın değişen dengelerini açıkladı
Ukrayna'yı işgal eden Rusya büyük asker kaybına uğrasa da ilerlemekten vazgeçmiyor. Mühimmatı biten Ukrayna ise yeni yardımları bekliyor. Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk savaşın içeride ve dışarıda değişen dengelerini anlatan bir açıklama yaptı.

İngiltere ve Fransa'nın Ukrayna'yı savaşın bitimine kadar her koşulda destekleyeceklerini belirten açıklamaları sürse de ABD yeni yapılacak yardımlar için alınacak onayı bekliyor.

AVRUPA YARDIMLAR İÇİN GÜÇ BİRİKTİRMEK ZORUNDA

Fransa ve İngiltere arasında yapılan son görüşmeyi aktaran Zentürk Avrupa'nın yardımlar konusunda zorlandığını söyledi. Zentürk Avrupa'nın durumunu "Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron,Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna bir araya geldiler ve Ukrayna meselesini görüştüler.

Bedeli ne olursa olsun ne kadar bir zaman dilimi içinde olursa olsun ve Ne şartlar altında olursa olsun biz Ukrayna'yı Fransa ve İngiltere olarak Rusya ile olan savaşın da sonuna kadar
destekleyeceğiz dediler.

Şimdi bu ikili Avrupa iki güç Avrupa gücünün Almanya ve İtalya'yı bir kenara çekerek konuşuyorum, sergilemiş olduğu bu kararlılık kuşkusuz önümüzdeki ay yapılacak Avrupa Konseyi toplantılarına da bir işaretti. Gerçi o konseyde Birleşik Krallık yok İngiltere yok ama sonuç itibariyle Avrupa bir güç biriktirme zorunda olduğunu gösteriyor." sözleri ile ifade etti.

MACARİSTAN YARDIMLARI BLOKE ETMİŞTİ

Ukrayna yardımlarını kesen Macaristan'ın ise AB'den ceza alabileceğini belirten Zentürk, batı içindeki çatlak sesler hakkında "Macaristan Başkanı Viktor Orban kendisine yapıldığına inandığı haksızlıklar nedeniyle gerçekleştirdiği Putin'i de çok rahatlatan 50 milyar 54 milyar Euroluk Ukrayna yardımını bloke etmesi büyük bir olasılıkla Önümüzdeki Ocak ayında toplanacak liderler tarafından çözülecektir. Bu konuda şöyle bir ceza vermeleri de bekleniyor. Eğer direniş devam ederse Orban tarafından Victor Orban'ın Avrupa Birliği toplantılarında oy kullanma yetkisi ülkede yaşanılan antidemokratik süreç ve Macaristan'ın giderek bir otokratik sisteme dönüyor olması bahanesiyle devreye sokulacak ve Orban bir müddet Avrupa Birliği toplantılarında oy kullanamayacak hale getirilecek. Çünkü sonuç itibariyle bu tür çok ortaklı çok ortaklı ittifaklı veya yapılanmalarda tek bir devletin tek başına her şeye direnmesi belki bir kısa dönem için söz konusu olabilir fakat sonuç itibariyle tek bir devlet ve 26 tane farklısı o zaman bu işler zorlanır." sözleri ile anlattı.

Macaristan'ın Ukrayna tutumunun bizim İsveç tutumumuza benzeten Zentürk "Biz de son derece haklı nedenlerle yola çıktık Finlandiya'ya da yol verdik Fakat şu anda Orban bizi gerçi dolaylı olarak destekliyor. Yani yalnız bırakmıyor Ama şu anda İsveç'in NATO üyeliği karşısındaki tek problem biz olduğumuz için habire Anthony Blinken Hakan Fidan'ı arıyor ve ne zaman diye soruyor. Ve buna da Hakan Fidan'ın son derece yumuşak cevaplar verdiğini parlamento sürecinin tamamlanması halinde bu işin biteceğini ifade ettiğini biliyoruz. Yani bu iş böyledir. Bir gün şunu da derler adama. Yani tek başınıza bu kadar direniyorsun o zaman siz olmayın. Yani madem memnun değilsiniz durumdan siz olmayın kardeşim de diyebiliyorlar." dedi.

ABD'DE DURUM DAHA DA KARIŞIK

Zentürk ABD'nin yeni Ukrayna yardımları konusunda onay almakta zorlandığını ise Beyaz Saray Sözcü'nün açıklamasıyla anlattı. Zentürk yaklaşan Trump tehlikesinin Ukrayna yardımlarının sonu olabileceğini söyledi. Zentürk ABD yorumununda "Vahim tarafına baktığınızda John Kirby Beyaz Saray'daki güvenlik sözcüsü diyor ki mevcut yasalar ve bütçe çerçevesinde Ukrayna'ya bir tek yardım paketi aktarma şansımız kaldı.
Eğer öngörülen kanun geçmezse Kiev'e desteğimiz kanunlar çerçevesinde bitmiş olacak diyor. Niye Çünkü bu kullanılan para bir önceki bütçenin paraları. Şimdi yeni ek yardım bütçesi var. Hayır o onaylanmıyor Donald Trump'ın Amerikan başkanı olması halinde Ukrayna'yı sepette teslim edeceği yönünde de bilgiler var. Rusya'ya Putin'e... Çünkü anladığımız kadarıyla arası çok iyi Rusya lideri Putin'le Donald Trump'ın." anlattı.

UKRAYNA'NIN ASKER VE MÜHİMMATI BİTTİ

Zentürk Ukrayna direnişinin son durumunu ise başarı komutanı Tarski'nin açıklamaları üzerinden " Bakın tavrıyla Harekat Merkezi Komutanı Korgeneral Alexander Tarski var. Diyor ki bir mühimmat sorunu yaşıyoruz. Özellikle Sovyetlerden kalan 122 ve 152 milimetre topçu mermilerin de bu yaşanıyor şu anda. Elimizde de ihtiyacımız kadar kalmadı. Bu nedenle yeniden planlama yapmak ve dağıtımın buna göre gerçekleştirmek zorundayız. Bu çerçevede bazı taarruzlar ve harekatları erteleme veya iptal etme zorunda kalıyoruz Ruslar da benzer sorunlar yaşıyorlar ama onların arkası daha güçlü olduğu için kolay aşabilir bu sorunları diyor." diyerek anlattı.

UKRAYNA HANGİ CEPHELERDE NE DURUMDA

Savaşın öne çıkardığı en önemli isimlerden Orgeneral Alexander Sırski'nin cepheler hakkındaki açıklamalarına değinen Zentürk "Rus işgal Kuvvetleri bütün güçleriyle Kupyansk Liman ve Bahmut cephelerinde yükleniyor, ilerlemeler gösteriyorlar. Hedefleri Doneks ve Harkov bölgelerinde yeni yerleşim birimlerini ele geçirmek. Liman cephesinde işgalci güç Makiyifka üzerinden ağır bir taarruz gerçekleştiriyor burada tutunmak zorlanıyoruz. Ayrıca Tarni Kombat ve Siversm yakınlarından taarruzu durdurmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte işgalciler Simkirka üzerinden saldırılarıyla Kupyansk şehri yönünde yeni bir köprübaşı tutmaya çalışıyor. Şimdi bunlar yaşanıyordu. Bir yandan da şu anda durum çok zor. Askeri techisat ve personel sayısı çok üstün bir düşmana karşı direnmek durumundayız. Komutanların analizlerinin ve zamanında aldıkları önlemlerin bu gücü durdurmada başarı olduğunu izliyoruz."

RUSYA KAYIPLARDAN HİÇ ETKİLENMEDİ

Zentürk Rusya'nın bölgedeki soğukkanlı politikasını ise şu sözlerle anlattı: " Bu çerçevede çok kalabalık gelen düşmanın ağır insan kaybı yaşadığı açık gerçektir. Buna rağmen taarruzu sürdürüyorlar. Bakın bu çok önemli elinde adamın çok sayıda
şey var. Savaşçı var. düşman Aralık ayının ilk 15 gününde sadece bu cephelerde 8.000 asker kaybetti ama hiç etkilenmiyor ve anında arkasını dolduruyorlar. Bizim böyle bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle çok akıllı ve sakin planlamalarla personelimizi riske atmadan savaşı sürdürmek zorundayız diyor. Yani diyor ki üç cephede kötü sıkıştım personelim onunkiyle karılaştırılamayacak kadar az, mühimmat onda gani bende hiç yok."

ZELENSKİ'NİN KOLTUĞU SALLANIYOR

Cephede büyük bir direniş gösteren Ukrayna'da içeride de kaynamalar olduğunu vurgulayan Zentürk, Zelenski'nin ise koltuğunu korumakta zorlandığını söyledi.

Zentürk Ukrayna Genelkurmay Başkanı'na dikkat çekerek "Bu arada Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zalujni ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin arası çok kötü. Zalujni yine bir açıklama yaptı. Dedi ki Ağustos ayında yolsuzlukla mücadele adı altında dedi askere alma komiteleri başkanlarının görevden alınması hataydı bu adamlar işlerini çok iyi profesyonel yapıyordu. Şimdi ise bakın ne tür zorluklarla karşılaşıyoruz deyi verdi. Anladığımız kadarıyla General Zalujni Zelenski'nin yerine oturtmaya hazırlanıyor. Bir de böyle bir durum var Ukrayna'da. İşler karışık neyin ne zaman ne olacağı belli değil. Zelenski de tutunmaya çalışıyor bir yerde. Hep beraber izleyeceğiz ama bu haliyle giderse Ukrayna kazandıklarını kaybedecek noktaya kısa zamanda gelebilir önümüz kış." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.