Yumurtaya kallavi zam

Yumurtaya kallavi zam
Mutfaklarda en çok kullanılan gıdalardan olan yumurtanın fiyatı dudak uçuklattı.

Sağlıklı ve besleyici bir yiyecek olarak sıklıkla tüketilen ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurtalara kallavi zam geldi. Mutfaklarda en çok kullanılan gıdalardan olan yumurtanın fiyatı dudak uçuklattı. Gazeteci-Yazar Mehmet Faraç, sosyal medya hesabından yumurta zammını eleştirdi. 69 liraya satılan 30'lu yumurtanın fiyatının 95 liraya çıkmasına tepki gösterdi. Faraç, yumurtanın tanesinin 3,16 liraya satılmasını “Marketlerde son bir haftada fiyatların nasıl fahiş oranlara ulaştığını kaç kişi sorguluyor? sözleriyle isyan etti.

Faraç'ın paylaşımı şu şekilde:

“Marketlerde son bir haftada fiyatların nasıl fahiş oranlara ulaştığını kaç kişi sorguluyor?

Denetimsiz ortamda zam ve vurgun piyasa terörüne dönüştü? Nasıl oldu da, geçen hafta 69 liraya satılan 30 yumurta 95 liraya çıktı?

Piyasa anarşisini durduracak bir devlet yok mu bu ülkede?”

ekran-goruntusu-2023-10-03-160220.jpg

İŞTE YUMURTANIN FAYDALARI

Yumurta, sağlık açısından oldukça önemli bir besindir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak yumurta tüketmek büyük faydalar sağlar. Yumurtanın içeriğinde bulunan protein, vitamin ve mineraller vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamaya yardımcı olur.

Yumurtanın en büyük faydalarından biri yüksek kaliteli protein kaynağı olmasıdır. İçerdiği amino asitler sayesinde kas gelişimini destekler ve vücutta onarıcı etkiye sahiptir. Ayrıca, yumurta tüketimi tokluk hissini arttırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

yumurtanin-tazeligini-anlamanin-en-kolay-yolu-6ea97d.jpg

Yumurtanın içeriğinde bulunan B vitaminleri ise enerji üretimi ve sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir. Özellikle B12 vitamini, hafızayı güçlendirerek beyin fonksiyonlarını destekler.

BOZUK YUMURTANIN ZARARLARI

Bozuk yumurta zehirler mi? Evet, bozuk yumurta yemek besin zehirlenmesine neden olur.

Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür.

Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.

Özetle, bozuk yumurta yenirse salmonella bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olur ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

ekran-goruntusu-2023-10-03-162424.jpg

YUMURTANIN KÖTÜ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAŞILIR?

1. Tarihine bakın: Yumurtaların üzerinde son kullanma tarihi yazmaktadır. Bu tarihe kadar tüketmeniz önerilir.

2. Yumurtayı suya batırın: Taze bir yumurta suya batırıldığında dipteki yatay dururken, yaşlı bir yumurta dik duracaktır.

3. Koklayın: Eğer yumurta kötüyse, kokusu keskin ve rahatsız edici olacaktır.

4. Kırın: Kötü bir yumurta kırıldığında sarısı ve beyazı karışmış, sıvı bir halde olacaktır. Taze bir yumurta ise beyazı kalın, sarısı yüksek ve yuvarlak bir şekilde duracaktır.

Bu yöntemleri kullanarak, yumurtanın kötü olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.