Yumurtaların üzerindeki bu numaralara dikkat İlk hane önemli

Yumurtaların üzerindeki bu numaralara dikkat İlk hane önemli
Yumurtaların üzerindeki sayılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir düzenlemesi sonucu eklenmiştir ve bu sayılar, yumurtanın hangi koşullarda üretildiğini gösterir. İşte detaylar...

Yumurta satışında kullanılan ifadelerin çeşitliliği, tüketiciler için doğru bilgiye ulaşmayı zorlaştırabiliyor. Bu nedenle, haksız rekabetin önüne geçmek amacıyla, 2017 yılında bir düzenleme yapıldı. Türk Gıda Kodeksi tarafından yayınlanan Yumurta Tebliği ile, yumurtaların üzerine işletme ve kümes numarasının damgalanması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, satın alınan yumurtaların kaynağının; serbest gezen tavuklardan mı yoksa organik üretimden mi geldiği anlaşılabilir oldu.

yumurta-uzerindeki-kodlar-5-1-4-3-1538480217.jpg

Daha önce de, yumurta kabukları üzerinde Türkiye'nin kısaltması olan 'TR', ilin plaka kodu ve kümes işletme numarası bulunuyordu. Yeni getirilen düzenlemeyle, 'Yetiştirme metodu kodu' adı verilen dört farklı numara da eklendi.

cd86b16byumurta3.jpg

NE ANLAMA GELİYOR?
Yumurtaların üzerindeki kodlar, tavukların yetiştirilme koşulları hakkında bilgi verir.

0 kod, tavuklara herhangi bir hormon tedavisi uygulanmadığını ve hormon içeren yemlerin verilmediğini gösterir; bu yumurtalar tamamen doğal olarak kabul edilir.

1 kod, yumurtanın serbest dolaşan tavuklardan geldiğini belirtir, fakat bu durumda tavuklara hormon verilip verilmediği konusunda bir sınırlama bulunmaz.

yumurtalarin-uzerinde-yazan-kodlara-dikkat138bcb8130688c0cdf9f.jpg

2 kod, tavukların daha geniş kafeslerde tutulduğunu ve serbestçe dolaşabildiklerini ifade eder, ancak yine de yem ve hormon kullanımında bir kısıtlama olmadığını belirtir.

3 kod ise, tavukların kafeslerde yetiştirildiğini ve dışarı çıkarılmadığını gösterir; bu yumurtalar genellikle en ucuz ve kalite açısından en düşük olarak değerlendirilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.