Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar: O ülkeye yerleşme hakkı tanındı

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar: O ülkeye yerleşme hakkı tanındı
İklim değişikliğinden olumsuz etkilenen ülkelerden Tuvalu'nun vatandaşlarına, Avustralya'ya yerleşme imkanı tanıyan anlaşmayı duyurdu.

Tuvalu hükümetiyle imzalanan anlaşma, her yıl 280 Tuvalu vatandaşının Avustralya'da yaşaması, çalışması ve okumasına imkan tanıyacak. Anlaşmayla Avustralya, 11 bin nüfuslu Tuvalu’nun diğer ülkelerle olan güvenlik düzenlemeleri üzerinde veto yetkisine de sahip olacak.

Başbakan Albanese, Tuvalulu mevkidaşı Kausea Natano, imzaladığı anlaşmayı, Cook Adaları'nın ev sahipliğindeki Pasifik Adaları Forumu'nda (PIF) düzenlediği ortak basın toplantısıyla ilan etti. Albanese, deniz seviyesine yakın adalardan oluşan Tuvalu'nun, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını anımsattı.

Tuvalu'nun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Albanese, "Gelişmiş ülkelerin yardım sorumluluğu olduğuna inanıyorum ve biz de tam olarak bunu yapıyoruz." dedi.

Tuvalu Başbakanı Natano ise anlaşmayı "umut ışığı" olarak nitelendirdi.

Natano, anlaşmanın aynı zamanda bölgesel istikrarı, sürdürülebilirliği ve refahı sağlamaya yönelik ileriye doğru atılmış "büyük adım" olduğunu kaydetti. Böylece Avustralya, Tuvalu hükümetiyle imzaladığı anlaşmayla, ilk kez iklim değişikliğinin oluşturduğu tehdit nedeniyle yabancı ülke vatandaşlarına oturma imkanı tanımış oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.