Yeşilçam'ın duayen ismi hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın duayen ismi hayatını kaybetti
Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı Yılmaz Gruda (94) hayatını kaybetti.

Abdulkadir AYDOĞAN / KAMU SON HABER

Bir süredir yaşadığı çeşitli sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Türk sinemasının duayen isimlerinden tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda 94 yaşında yaşamını yitirdi. Acı haberi Gruda'nın menajeri Tümay Özokur sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Özokur, paylaşımında “Şimdi kim bana akrabam diyecek. Sektörün tüm vefasızlıklarını alıp götürseydin keşke. Seni çok sevdim iyi ki tandım. Nur içinde uyu akrabam.” İfadelerini kullandı.

YILMAZ GRUDA KİMDİR?

Ahmet Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başlayan oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosu'na ait Küçük Tiyatro'da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Bir dönem sahnelerden uzaklaşarak asıl mesleği olan memurluk hayatına dönüp muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu'nu yönetti.

Oyuncu Tolga Tiğin ve Ayşen Gruda'nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp çeviriler yapan Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür.

ÖZEL YAŞAMI

Yılmaz Gruda, ilk evliliğini 1957 yılında Tolga Tiğin ile birlikte yaptı. Bu evliliği 1963 yılında boşanma ile sonuçlandı. Gruda, daha sonra Türk sinemasının efsane isimlerinden biri olan Ayşen Gruda ile 1965 yılında dünya evine girdi. Bu evlilik 1976 yılında boşanma ile sonuçlandı. Yılmaz Gruda son evliliğini 1985 yılında Türkan Gruda ile yaptı. Gruda'nın bu evliliğide diğerleri gibi 2014 yılında boşanma ile sonuçlandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.