Yeni asgari ücret sonrası sosyal yardımlar artacak mı?

Yeni asgari ücret sonrası sosyal yardımlar artacak mı?
Merakla beklenen asgari ücret, kritik toplantının ardından nihayet açıklandı. Yüzde 34 zam gelen asgari ücret sonrası gözler sosyal yardımlara çevirdi.

Bgazete'de yer alan bilgilere göre, Her geçen gün artan enflasyon ve ekonomik sıkıntıların beraberinde beli bükülen milyonlarca kişi asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyordu.

Kritik asgari ücret toplantısının ardından yapılan açıklamalarla birlikte asgari ücretin yüzde 34 artarak 11 bin 402 TL olduğu bildirildi.

Bununla birlikte, ülkede yapılan pek çok ödeme, asgari ücret baz alınarak yapılmakta. Bu kategori içerisinde işsizlik maaşı, evde bakım ödemesi, yaşlılık maaşı, engelli desteği gibi ödemeler de bulunuyor.

DESTEK ÖDEMELERİ ARTIYOR

Asgari ücretin artışı ile sosyal yardım ödemelerinin de artması bekleniyor. Yapılan zam oranı göz önüne alınarak yapılan hesaplamalara göre engelli aylıklarının ve yaşlı maaşlarının 3 bin 500 TL’ye çıkacağı öngörülüyor. Bununla birlikte evde bakım desteğinin ise 5 bin TL’yi geçmesi bekleniyor.

Öte yandan işsizlik maaşı da brüt asgari ücrete göre belirlendiği için işsizlik maaşının da en düşük 5 bin 300 TL civarında olacağı ve en yüksek işsizlik maaşının ise yaklaşık 10 bin 700 TL olması beklenmekte.

Stajyerler de asgari ücrete göre ödeme alan gruplar arasında yer alıyor. Buna göre asgari ücretin %30’u kadar ödeme almakta olan stajyerler, 3 bin 400 TL civarında maaş alabilecekler. Genel Sağlık Sigortası için ise ödenen primler 300 TL’den 402 TL’ye çıkmış olacak.

Doğum izninde olan anneler için yapılan ödemeler de artacak. Buna göre farklı çocuk sayılarına göre farklı ücret alan annelerin ödemeleri de yükseltilecek.

Asgari ücretlerin bu şekilde artması ile pek çok ödeme ve sosyal yardımlarda değişiklik yaşanacak. İlerleyen günler içerisinde bu yardımların ve ödemelerin net tutarları da kesinleşecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.