Yarım yüzyıldır gece gündüz aranıyordu 'Sonunda bulundu' Dünyanın gözü o ilimize çevrildi

Yarım yüzyıldır gece gündüz aranıyordu 'Sonunda bulundu' Dünyanın gözü o ilimize çevrildi
Yarım yüzyıldır gece gündüz araştırmacılar tarafından izine rastlanılmayan Bantlı Çöpçü Balığı sonunda o ilimizde ortaya çıktı.

Magma Yeryüzü Dergisi’nde Cüneyt Kaya ve Münevver Oral’ın haberine göre, uzun yıllardır aranan ancak izine rastlanmayan Bantlı Çöpçü Balığı yeniden ortaya çıktı. Yarım yüzyıldır araştırmacıların gece gündüz aradığı kayıp Bantlı Çöpçü Balığı’na, Batman ve Diyarbakır’da iki farklı akarsuda canlı olarak rastlandı.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiği düşünülen, Shoal adlı Doğa Koruma Örgütünce dünyanın en çok aralınnan 10 balık türü arasında yer alan "Batman bantlı çöpçü balığı"nın (Paraschistura chrysicristinae) tespiti için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral'ın çalışması sonuç verdi.

2022-01-batman33-1.jpg

Bantlı Çöpçü Balığı, Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Münevver Oral tarafından Dicle’de canlı olarak bulundu ve böylelikle literatürden silinmesine engel olundu.

LEONARDO DİCAPRİO SOSYAL MEDYASINDAN PAYLAŞMIŞTI

En son 1974 yılında Prof. Dr. Ali Kelle tarafından bulunan "Batman bantlı çöpçü balığı"nın izine o tarihten itibaren hiç rastlanmamıştı.

thumbs-b-c-9808a2b703f3e7ec6393554d2cd4a84f.jpg

Dünyada en çok aranan 300'den fazla kayıp tür arasında ilk 10’da bulunan Bantlı Çöpçü Balığı, ünlü aktör Leonardo DiCaprio'nun, 47 yıl aradan sonra tespit edilen türe ait haberi sosyal medya hesabından paylaşması ise balığa ilgiyi daha da artırdı. Dünyanın en küçük balık türlerinden biri olan Banlı Çöpçü Balığı’nın maksimum standart boyu 3.6 santimetredir.

ekran-goruntusu-2023-11-28-153804.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.