Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta indirim geliyor

Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta indirim geliyor
Brent petrol fiyatlarındaki düşüş ve dolar/tl kuru gerilemesinin etkisiyle, akaryakıt sektöründe fiyat güncellemesi öngörülüyor. Piyasa beklentilerine göre, bu hafta içinde benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapılması beklenmektedir.

Brent petrol fiyatlarındaki düşüş ve dolar/tl kuru kaynaklı gerileme, akaryakıt sektöründe fiyat güncellemelerinin beklentisini artırdı. Özellikle Çarşamba günü itibarıyla, benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapılacağı öngörülüyor.

Petrol fiyatlarının zirveyi terk etmesi ve dolar/tl kurunun değer kaybetmesiyle, akaryakıt ürünlerinde indirim süreci başladı. Yarın gece itibarıyla, benzin ve motorin ürünlerinde indirim uygulanacak. Çarşamba günü başlayacak olan bu indirim sürecinde benzin ve motorin ürünlerine 1.5 TL'lik bir düşüş öngörülüyor.

akaryakit-pompa-benzinlik-2073422.jpg

AKARYAKIT FİYATLARI:

İSTANBUL

  • Benzin fiyatı: 43,86 TL
  • Motorin litre fiyatı: 41,23 TL
  • LPG 20,85 TL

ANKARA

  • Benzin litre fiyatı: 45,02 TL
  • Motorin litre fiyatı: 42,18 TL
  • LPG fiyatı: 20,82 TL

İZMİR

  • Benzin litre fiyatı: 45 TL
  • Motorin litre fiyatı: 42,43 TL
  • LPG litre fiyatı: 20,44 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının belirlenmesi, çeşitli ekonomik faktörlerin dikkate alınmasıyla gerçekleşmektedir. Öncelikle, gümrüksüz rafineri fiyatı üzerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek, Katma Değer Vergisi (KDV) hariç olmak üzere rafineri satış fiyatı hesaplanmaktadır.

Hesaplama sürecinde, Akdeniz bölgesi ve İtalyan piyasalarında belirlenen günlük CIF (Cost, Insurance, Freight - Maliyet, Sigorta, Navlun) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru, gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatının tespitinde esas alınmaktadır. Belirli bir fiyat değişim aralığında, bu iki önemli ekonomik göstergeye dayanarak, akaryakıtın son tüketiciye yansıyacak olan maliyeti belirlenir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.