Yargıtay'dan kapora için emsal karar

Yargıtay'dan kapora için emsal karar
Yargıtay'dan Emlakçıya verilen kapora ile ilgili emsal karar çıktı. Emlakçıya kapora teslim edildikten sonra cayma gibi durumlarda verilen para geri alınabilecek.

Kapora iadesi için Yargıtay emsal karar verdi! Emlakçıya verilen kapora geri alınabilecek. Yükselen ev kiraları ve konut fiyatları vatandaşın cebini zorlamaya devam ederken artan fiyatlar ödenen kapora tutarlarını da yükseltti.

Sürekli yükselen fiyatlar nedeniyle ev sahipleri aldıkları yüksek fiyat teklifi nedeniyle bir önceki anlaştığı kiracıdan vazgeçebiliyor. Yada kiracılar son anda saha uygun kiralık bulduklarında kararlarında cayabiliyorlar. Bu gibi durumlarda kiracının emlakçıya verdiği kapora caydığı takdirde yanıyordu. Konuyla ilgili emsal karar çıktı.

EMLAKÇI KAPORASI YANAR MI, NASIL İADE GERİ ALINIR?

Avukat Rıdvan Yıldız konu hakkında yaptığı açıklamada noterden yapılan sözleşmeler hariç olmak üzere "Ne olursa olsun satış veya kiralama işlemi gerçekleşmezse kapora iade edilecek. Eğer bu durumda emlakçının bir zararı var ise kapora iade etmekten çekinemez. Zararı varsa bunu tazminat davasıyla alması gerekir.

Satıcı "Kapora yandı ben kaporanı vermiyorum" diyemez. Belgesiz, elden kaporanın verilmemesi gerekir. Karşılıklı bir sözleşme düzenlenmesi olası bir durumda hukuki olarak önemli. Bugüne kadar, işlemi tamamlanmamış ancak kaporasını da iade alamamış olanlar geriye dönük 10 yıl için bunun iadesini talep edebilirler. Kaporan yandı artık denilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kapora iadesi hakkında çok sayıda emsal karar bulunmakla beraber kapora iadesi hakkında duruma göre karar verilmektedir. Bu nedenle sözleşmenin iptali hükmüne göre karar incelemesi yapılmalıdır.

KAYNAK: Uşak Gündem

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.